Mandru sa fiu Fermier: ”Ca sa devii un bun specialist in agricultura, trebuie sa treci prin liceul agricol!”

Campania Mandru sa fiu fermier - parte a programului national Liceele agricole - Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlociiFundatia World Vision Romania impreuna cu Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Branesti au organizat miercuri, 22 februarie 2017, de la ora 12:30, la sediul liceului, o masa rotunda in cadrul campaniei „Mandru sa fiu fermier”, parte a programului national „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii”. La eveniment au participat reprezentantii Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” Branesti, fermierilor si agentilor economici locali, Inspectoratului scolar judetean Ilfov si Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT).


Mandru sa fiu fermier este o campanie de informare dedicata educatiei agricole, campanie ce va reuni intr-un singur loc informatiile destinate tinerilor care intentioneaza sa devina fermieri sau sa se formeze intr-o meserie din domeniul agricol. Campania cuprinde 8 licee agricole din Romania (Miroslava, Husi, Branesti, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud si Prejmer). In acest an campania Mandru sa fiu fermier a vizitat fiecare din cele opt comunitati unde se afla liceele si a surprins ofertele acestora, oportunitati locale, exemplele de success si potentialul meseriilor din agricultura.

Dezbaterea din cadrul mesei rotunde a avut ca tema principala gasirea raspunsului la intrebari majore despre educatia agricola care ar trebui sa reprezinte o parte importanta a invatamantului profesional si tehnic-agricol din Romania, avand in vedere potentialul de dezvoltare a activitatilor agricole sau non-agricole, din mediul rural:

    • Cum ii ajutam pe liceenii de acum sa devina fermieri si antreprenori in agricultura? 
    • Cum sprijinim liceele agricole pentru ca ele sa poata oferi programe educationale relevante pentru economia locala?
    • Ce pot face marile ferme/afacerile agricole pentru a ajuta elevii liceelor agricole sa faca stagii de practica relevante?


Campania Mandru sa fiu fermier - program national Licee agricole


Doamna Marinela Culea, director al Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau” Branesti, si-a prezentat echipa de profesori sperand ca intalnirea va fi benefica atat pentru liceu si pentru elevii claselor a VIII-a care vor sa opteze pentru profilul agricol, cat si pentru agentii economici.

Doamna prof.dr. Cristina Ghita, Inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Ilfov, ea insasi absolventa a liceului din Branesti si membra a comunitatii locale, a apreciat implicarea liceului in diverse proiecte si actiuni declarand ca va sprijini in continuare liceul in toate proiectele pe care le deruleaza.

Unul din principalii parteneri de practica ai liceului, domnul dr. Mihai Petcu, proprietarul fermei SCAI Pantelimon, un reputat profesionist, avand o experienta de peste 50 de ani in cresterea vacilor de lapte, a declarat ca a ajutat si ca e dispus sa ajute in continuare liceul prin primirea la practica a unui numar cat mai mare de elevi. In opinia domnului dr. Petcu: ”Ca sa devii un bun specialist in agricultura trebuie sa treci prin liceul agricol!” iar practica este foarte importanta pentru viitorii specialisti.

Unul dintre elevii liceului prezenti in sala, Nicusor, elev la profilul medicina veterinara, a marturisit admiratia pe care o are pentru dr. Petcu, considerandu-l un model pentru el si inspirandu-l sa urmeze o cariera in zootehnie. Nicusor se duce zilnic, dupa orele de scoala, ca sa lucreze la ferma. Vazand dedicatia lui, dr. Petcu i-a daruit o vaca de lapte.

Ani Dumitru, administratorul Asociatiei agricole Ani Agro M&D din Popesti Leordeni, jud. Ilfov, a declarat ca e dispus sa primeasca la cele doua ferme ale asociatiei 4-5 elevi in practica pe perioada vacantei de vara, asociatia avand o mare nevoie de forta de munca pentru cele 800 ha de cultura mare pe care le exploateaza.

Reprezentanta Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT), doamna Cristiana Boranda, a gasit raspunsurile la doua din cele trei intrebari ale dezbaterii si anume ”Cum putem ajuta liceele agricole si ce pot face marile ferme pentru a ajuta elevii din liceele agricole sa faca practica in ferme reale?” in prevederile legii privind invatamantul dual si a explicat agentilor economici beneficiile aduse atat pentru elevi cat si pentru agentii economici.

O colaborare de lunga durata pe stagiile de practica, o are si Ferma didactica Moara Domneasca - Statiunea didactica Belciugatele, o ferma mixta – cultura mare si zootehnie – reprezentata de domnii Costel Mihalascu si Madalin Radu. Ferma primeste elevii liceului pentru a efectua stagiile de practica inca din anul 2009.

Campania Mandru sa fiu fermier - Liceenii


La dezbatere a participat si un tanar agricultor, in varsta de 23 de ani, Iulian Terteliu, care, desi nu a absolvit un liceu agricol sau o universitate de profil, si-a descoperit pasiunea pentru agricultura lucrand pentru Societatea Agricola Sohatu, a carui proprietar este bunicul sau, Nicolae Terteliu. Povestea lui a impresionat elevii prezenti la dezbatere care au fost sfatuiti de tanarul agricultor sa urmeze o cariera in domeniul agricol avand avantajul de a studia acest domeniu inca de pe bancile liceului.

Printre participanti, a fost prezent reprezentantul Societatii Comerciale Prutul - Regiunea de sud-est, dl. Florin Popa, absolvent al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti, care a relatat din experienta sa personala in ceea ce priveste stagiile de practica facute pe perioada studentiei, concluzionand ca este foarte important ”ca elevii sa fie scosi la camp” si mearga la stagii de practica insa in grupuri mici (2-3 elevi) pentru a acumula mai multe cunostinte practice.

La finalul intalnirii, toti participantii au concluzionat ca crearea unor parteneriate solide intre liceele agricole si ferme/afaceri agricole sunt benefice atat liceelor, asigurand o pregatire adecvata cerintelor de piata pentru elevi, cat si fermelor, acestea putand sa-si pregateasca si sa-si selecteze viitorii colaboratori.

Fundatia World Vision Romania este o fundatie crestina care desfasoara programe de educatie, sanatate, agricultura si dezvoltare rurala, interventii umanitare de urgenta si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Programul pentru Agricultura si dezvoltare rurala din cadrul World Vision Romania promoveaza dezvoltarea micilor afaceri rurale care consolideaza familiile si ofera tinerilor sansa de a-si fauri un viitor in satul natal si de a contribui la dezvoltarea comunitatii. In 26 de ani de prezenta in Romania, fundatia a ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.

Programul „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii” este derulat de Fundatia World Vision Romania impreuna cu Junior Achievement Romania (JAR), Fundatia Civitas pentru Societatea Civila – Filiala Cluj, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania (CEED) si Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), in parteneriat cu Romanian-American Foundation.

World Vision Romania

    

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>