Producatorii din Olt s-au intalnit cu reprezentantii CRFIR si OJFIR pentru a clarifica anumite aspecte din Ghidurile PNDR 2020

Producatorii din Olt au intalnit cu reprezentantii CRFIR si OJFIR pentru a clarifica anumite aspecte din Ghidurile PNDR 2020Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt si Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia a organizat ieri, 11.04.2017, o intalnire cu reprezentantii CRFIR si OJFIR din Regiunea Sud-Vest Oltenia, in vederea clarificarii anumitor aspecte din Ghidurile solicitantului aferente sM 6.1 si sM 6.3. In cadrul intalnirii au fost dezbatute mai multe aspecte vis-a—vis de problemele pe care le-am intalnit pe parcursul celor doi ani de derulare si implemetare a PNDR 2014-2020.


Consultantii prezenti la intalnire au avut pregatite o serie de intrebari si propuneri pentru simplificarea accesarii si implementarii cat mai corecte si eficiente a procedurilor si metodologiilor de verificare a masurilor din PNDR 2014-2020.

Printre cele mai dezbatute aspecte s-au numarat: cele referitoare la modalitatea de raportare a aleilor tehnologice, modalitati prin care putem creste absorbtia fondurilor alocate sM 6.3, in speta:

Cum raportam suprafata totala a spatiilor protejate, daca se ia in calcul doar suprafata construita a solarului, sau se adauga si terenul din imediata apropiere, care nu poate fi folosit pentru productie, aceasta deservind exploatatia conform tehnologiei de cultura.

Aleile tehnologice fac parte, sau nu, din solar? Cum mentioneaza drumurile de acces, pentru ca, au semnalat consultantii, datele din registrul agricol si declaratiile realizate de fermier la APIA nu coincid din acest punct de vedere.

Consultantii au solicitat eliminarea obligativitatii de a prezenta la evaluarea proiectelor pe masurile 6.1 si 6.3 documentele de proprietate asupra terenurilor si documente in baza carora s-au intocmit contractele de arenda cu cedentii, cu atat mai mult cu cat marilor fermieri pentru accesarea sM 4.1, unde valuarea unui proiect poate ajunge pana la 2 milioane euro, nu li se cer nici contracte de arenda, nici actele de proprietate ale cedentului tabel centralizator, sau copie din registrul agricol. Practic, in ghiduri sa se solicite ca si document pentru suprafata lucrata doar cererea de la APIA. Expertii prezenti la intalnire au declarat ca sustin acest demers.

Un alt aspect a fost incadrarea intr-un loc de munca a beneficiarului sM 6.1 si sM 6.3 si in afara zonei limitrofe a UAT-urilor iar in acest sens, am fost informati de catre expertii prezenti la intalnire ca in noile ghiduri vor fi introduse aspect care vor viza stabilirea unui maxim de km in care sa se incadreze locul de munca a solicitantului.

Tot pentru sM 6.3 am solicitat eliminarea pragului de minim 24 de luni de cand fermierul este inregistrat in registrul fermierilor APIA (conditie obligatorie pentru accesare) sau sa se poata faca dovada pentru aceasta perioada si cu un extras din registrul agricol tinand cont de faptul ca exploatatiile din mediul rural au avut si au suprafete neeligibile SAPS ( sub 0,30 ha) iar mai ales pentru cei care practica legumicultura suprafetele cultivate cu legume in spatii protejate sau in camp nu depasesc aceste suprafete (0,30 ha).

In cadrul discutiei au fost dezbatute si noutatile aparute in varianta consultativa a ghidurilor solicitantului aferente sM 6.1 si sM 6.3:

'Solicitantul nu va reduce dimensiunea economica prevazuta la depunerea cererii de finantare a exploatatiei agricole pe durata de executie a proiectului cu mai mult de 15%. Prin exceptie, in cazul pepinierelor, marja de fluctuatie de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economica a exploatatiei agricole nu va scadea, in nici o situatie, sub pragul minim de 4.000 SO stabilit prin conditiile de eligibilitate' , si aici facem precizarea ca limita de pana la 15 % din valoarea SO prin care solicitantul poate reduce dimensiunea economica prevazuta la depunerea cererii de finantare se aplica strict incepand cu aceasta sesiune de depunere a proiectelor( nu se aplica retroactiv).

Referitor la precizarea din forma consultativa a ghidului aferent sM 6.1, pag 4 'Conform Regulamentului (UE) nr. 1305/2013, art. 19, alin. (1), 'Sprijinul acordat in cadrul acestei masuri consta in: (a) ajutor la infiintarea intreprinderii pentru: (i) tinerii fermieri; ' Tanarul fermier reprezinta, conform art. 2, alin. (1n) 'o persoana cu varsta de pana la 40 de ani (inclusiv cu o zi inainte de a implini 41 de ani) la momentul depunerii cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii', toti cei prezenti au salutat initiativa si asteptam ca acest aspect sa fie consemnat si in forma finala a ghidului.

Un alt element de noutate care ne-a fost prezentat este si faptul ca fondurile alocate in anul 2017 pe toate masurile si submasurile din PNDR sunt mult mai generoase ca in anii trecuti dar, pentru foarte multe masuri si submasuri s-a alocat intraga suma ramasa disponibila pentru exercitiul financiar 2014-2020. Informam pe aceasta cale fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene pe masurile din PNDR sa-si perfecteze documentatia in vederea accesarii cat mai facile a ultimelor fonduri ramase disponibile.

Intalnirea s-a dovedit a fi una extrem de benefica si constructiva iar profesionalismul celor de la CRFIR si OJFIR ne-a ajutat sa percepem si sa intelegem mult mai bine mecanismele si procedurile aferente masurilor si sub-masurilor din PNDR si pe aceasta cale le multumim ca au raspuns favorabil si au fost prezenti la grupul de lucru, organizat de Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt in parteneriat cu Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Ves Oltenia.

La aceasta intalnire au fost prezenti: cei doi Directori Generali Adjuncti din partea CRFIR 4 Sud-Vest Oltenia, domnii Dorel Staicut si domnul Daniel Barbulescu, doamna Letitia Brinaru si domnul Marin Seiculescu — experti ai OJFIR Olt, directorul al Directiei Agricole Olt, domnul Emil Marinescu, consultanti din cadrul Directiei Agricole Olt, reprezentanti ai grupurilor de actiune locala, primari si consultanti independenti, precum si reprezentanti mass—media.

Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt este o entitate reprezentativa la nivelul judetului Olt cu peste 600 de membrii, cei mai multi fiind si beneficiari ai masurilor si submasurilor din PNDR.

Ion Paunel - presedinte S.P.A Olt

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>