Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt si Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia a organizat ieri, 11.04.2017, o intalnire cu reprezentantii CRFIR si OJFIR din Regiunea Sud-Vest Oltenia, in vederea clarificarii anumitor aspecte din Ghidurile solicitantului aferente sM 6.1 si sM 6.3. In cadrul intalnirii au fost dezbatute mai multe aspecte vis-a—vis de problemele pe care le-am intalnit pe parcursul celor doi ani de derulare si implemetare a PNDR 2014-2020.
Consultantii prezenti la intalnire au avut pregatite o serie de intrebari si propuneri pentru simplificarea accesarii si implementarii cat mai corecte si eficiente a procedurilor si metodologiilor de verificare a masurilor din PNDR 2014-2020.
Printre cele mai dezbatute aspecte s-au numarat: cele referitoare la modalitatea de raportare a aleilor tehnologice, modalitati prin care putem creste absorbtia fondurilor alocate sM 6.3, in speta:
Cum raportam suprafata totala a spatiilor protejate, daca se ia in calcul doar suprafata construita a solarului, sau se adauga si terenul din imediata apropiere, care nu poate fi folosit pentru productie, aceasta deservind exploatatia conform tehnologiei de cultura.
Aleile tehnologice fac parte, sau nu, din solar? Cum mentioneaza drumurile de acces, pentru ca, au semnalat consultantii, datele din registrul agricol si declaratiile realizate de fermier la APIA nu coincid din acest punct de vedere.
Consultantii au solicitat eliminarea obligativitatii de a prezenta la evaluarea proiectelor pe masurile 6.1 si 6.3 documentele de proprietate asupra terenurilor si documente in baza carora s-au intocmit contractele de arenda cu cedentii, cu atat mai mult cu cat marilor fermieri pentru accesarea sM 4.1, unde valuarea unui proiect poate ajunge pana la 2 milioane euro, nu li se cer nici contracte de arenda, nici actele de proprietate ale cedentului tabel centralizator, sau copie din registrul agricol. Practic, in ghiduri sa se solicite ca si document pentru suprafata lucrata doar cererea de la APIA. Expertii prezenti la intalnire au declarat ca sustin acest demers.
Un alt aspect a fost incadrarea intr-un loc de munca a beneficiarului sM 6.1 si sM 6.3 si in afara zonei limitrofe a UAT-urilor iar in acest sens, am fost informati de catre expertii prezenti la intalnire ca in noile ghiduri vor fi introduse aspect care vor viza stabilirea unui maxim de km in care sa se incadreze locul de munca a solicitantului.
Tot pentru sM 6.3 am solicitat eliminarea pragului de minim 24 de luni de cand fermierul este inregistrat in registrul fermierilor APIA (conditie obligatorie pentru accesare) sau sa se poata faca dovada pentru aceasta perioada si cu un extras din registrul agricol tinand cont de faptul ca exploatatiile din mediul rural au avut si au suprafete neeligibile SAPS ( sub 0,30 ha) iar mai ales pentru cei care practica legumicultura suprafetele cultivate cu legume in spatii protejate sau in camp nu depasesc aceste suprafete (0,30 ha).
In cadrul discutiei au fost dezbatute si noutatile aparute in varianta consultativa a ghidurilor solicitantului aferente sM 6.1 si sM 6.3:
'Solicitantul nu va reduce dimensiunea economica prevazuta la depunerea cererii de finantare a exploatatiei agricole pe durata de executie a proiectului cu mai mult de 15%. Prin exceptie, in cazul pepinierelor, marja de fluctuatie de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economica a exploatatiei agricole nu va scadea, in nici o situatie, sub pragul minim de 4.000 SO stabilit prin conditiile de eligibilitate' , si aici facem precizarea ca limita de pana la 15 % din valoarea SO prin care solicitantul poate reduce dimensiunea economica prevazuta la depunerea cererii de finantare se aplica strict incepand cu aceasta sesiune de depunere a proiectelor( nu se aplica retroactiv).
Referitor la precizarea din forma consultativa a ghidului aferent sM 6.1, pag 4 'Conform Regulamentului (UE) nr. 1305/2013, art. 19, alin. (1), 'Sprijinul acordat in cadrul acestei masuri consta in: (a) ajutor la infiintarea intreprinderii pentru: (i) tinerii fermieri; ' Tanarul fermier reprezinta, conform art. 2, alin. (1n) 'o persoana cu varsta de pana la 40 de ani (inclusiv cu o zi inainte de a implini 41 de ani) la momentul depunerii cererii, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii', toti cei prezenti au salutat initiativa si asteptam ca acest aspect sa fie consemnat si in forma finala a ghidului.
Un alt element de noutate care ne-a fost prezentat este si faptul ca fondurile alocate in anul 2017 pe toate masurile si submasurile din PNDR sunt mult mai generoase ca in anii trecuti dar, pentru foarte multe masuri si submasuri s-a alocat intraga suma ramasa disponibila pentru exercitiul financiar 2014-2020. Informam pe aceasta cale fermierii care doresc sa acceseze fonduri europene pe masurile din PNDR sa-si perfecteze documentatia in vederea accesarii cat mai facile a ultimelor fonduri ramase disponibile.
Intalnirea s-a dovedit a fi una extrem de benefica si constructiva iar profesionalismul celor de la CRFIR si OJFIR ne-a ajutat sa percepem si sa intelegem mult mai bine mecanismele si procedurile aferente masurilor si sub-masurilor din PNDR si pe aceasta cale le multumim ca au raspuns favorabil si au fost prezenti la grupul de lucru, organizat de Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt in parteneriat cu Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Ves Oltenia.
La aceasta intalnire au fost prezenti: cei doi Directori Generali Adjuncti din partea CRFIR 4 Sud-Vest Oltenia, domnii Dorel Staicut si domnul Daniel Barbulescu, doamna Letitia Brinaru si domnul Marin Seiculescu — experti ai OJFIR Olt, directorul al Directiei Agricole Olt, domnul Emil Marinescu, consultanti din cadrul Directiei Agricole Olt, reprezentanti ai grupurilor de actiune locala, primari si consultanti independenti, precum si reprezentanti mass—media.
Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt este o entitate reprezentativa la nivelul judetului Olt cu peste 600 de membrii, cei mai multi fiind si beneficiari ai masurilor si submasurilor din PNDR.
Ion Paunel - presedinte S.P.A Olt
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la curent, este important ca fiecare consumator sa ceară oferte de la mai mulți furnizori, să le compare, să o aleagă pe cea favorabilă tipului propriu de consum și să semneze un nou contract. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
13-06-2025 Siguranta alimentara
Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>
06-06-2025 Cercetare agricola
Artesana, producătorul român de lactate artizanale, anunță un parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca), în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Prof. dr. Dan Cristian Vodnar. Proiectul urmărește o evaluare aprofundată a caracteristicilor fizico-chimice, nutriționale și funcționale ale laptelui neomogenizat, în comparație cu cel omogenizat, cu implicații directe asupra percepției consumatorilor și biodisponibilității nutrienților. Mai multe>>
06-06-2025 Invatamant agricol
● 3 universități cu profil agronomic din România se vor deschide direct către fermieri, pentru a duce cunoștințele teoretice și rezultatele cercetării mai aproape de aceștia● Primele extensii ale universităților vor fi deschise în județele Cluj, Timiș și Brașov, în zona Făgărașului Mai multe>>
13-05-2025 Cercetare agricola
Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe, ci și de aplicarea lor în rezolvarea problemelor reale. Puține sectoare ilustrează acest lucru mai bine decât agricultura. Producția de alimente se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza schimbărilor climatice, resurselor naturale limitate și a creșterii populației globale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>