LAPAR preia presedintia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC)

LAPAR preia presedintia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare - AACIncepand cu luna iulie 2023, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR preia presedintia rotativa a Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC).

Alianta pentru Agricultura si Cooperare a fost infiintata in anul 2020 ca raspuns la necesitatea dezvoltarii unei colaborari stranse inter-organizationale pentru reprezentarea intereselor fermierilor din sectorul agricol romanesc pe plan national si european, in conditiile in care la nivelul mediului asociativ din acest sector se inregistreaza o lipsa a dialogului civil cu decidentul public, fapt care se reflecta in incoerenta documentelor de pozitie si in lipsa unei abordari sistemice a problematicii sectoriale.

Alianta este in prezent formata din Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, respectiv Asociatia Forta Fermierilor – AFF.

Obiectivul Aliantei este de a promova interesele comune, dar si complementare, ale organizatiilor partenere in domeniile in care activeaza membrii acestora (producatori agricoli, cooperative agricole, industria alimentara si serviciile conexe), la nivel national si european.

De altfel, incepand cu data de 9 iulie 2020, organizatiile reunite in cadrul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare au devenit membre ale organizatiei europene COPA – COGECA, cea mai importanta structura a fermierilor si a cooperativelor agricole din UE, reprezentand peste 22 de milioane de fermieri si familiile acestora, dar si aproximativ 22.000 de cooperative din spatiul european.

Organizatiile membre ale Aliantei asigura conducerea acesteia prin mandate asumate pe o perioada de un an, in cadrul mecanismului de presedintie rotativa instituit prin acordul de colaborare semnat de cei patru parteneri. Astfel, Nicu Vasile, Presedintele LAPAR, a fost desemnat de Comitetul de Coordonare al Aliantei sa preia mandatul de reprezentare legala a acesteia incepand cu luna iulie 2023.

Nicu Vasile Presedinte LAPARLiga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR este un partener de dialog la nivel national si european al autoritatilor responsabile pentru agricultura si este implicata activ in reprezentarea intereselor fermierilor si derularea de programe care vizeaza profitabilitatea si sustenabilitatea afacerilor agricole. In calitate de detinatori ai presedintiei Aliantei, ne propunem sa ne concentram pe modificarea regulamentelor europene si nationale care vizeaza aplicarea neonicotinoidelor, pe dezvoltarea unor masuri de agromediu care sa previna pierderile economice suplimentare pentru fermierii care sunt afectati de efectele fenomenelor meteorologice extreme si de scaderea preturilor sub costurile de productie, dar si pe adoptarea unor masuri fundamentate din punct de vedere stiintific pentru refacerea naturii.”, afirma Nicu Vasile, Presedintele LAPAR si reprezentantul legal al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.

In timpul mandatului LAPAR, ne vom ocupa de organizarea si pregatirea Conferintei bianuale Copa-Cogeca, programata sa aiba loc in Romania in luna octombrie 2024. Pentru noi este o onoare si mandrie sa avem responsabilitatea organizarii acestui eveniment la care vor participa reprezentanti ai conducerii Copa-Cogeca si ai asociatiilor membre, fermieri, autoritati europene si nationale, asociatii din Romania si din UE, alti parteneri implicati activi in aceasta organizatie.”, adauga Nicu Vasile.

Mircea Baluta Presedinte UNCSVIn perioada 2022-2023, presedintia Aliantei a fost asigurata de Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, prin Mircea Baluta, Presedintele Uniunii: ”Ne-am asumat cu responsabilitate mandatul de Presedinte al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare in perioada iulie 2022 – iunie 2023 si am derulat actiuni care sa conduca la atingerea obiectivelor propuse de cele 4 organizatii la momentul lansarii parteneriatului nostru. Dintre cele mai importante realizari, nominalizez aici demersurile facute pentru interzicerea importurilor din Ucraina si avansarea considerabila in cadrul discutiilor la nivel european privind regulamentele SUR si NGT. Ne-am implicat activ in furnizarea de solutii alternative eficiente inainte de interzicerea substantelor autorizate, pentru a asigura controlul bolilor si daunatorilor fara a afecta economia si preturile agricole. Totodata, am urmarit adoptarea unor reglementari agricole echitabile, avand in vedere ca sustinem imbunatatirea regulilor care sa intareasca pozitia fermierilor si a cooperativelor agricole in echilibrarea veniturilor in lantul alimentar.”

Printre directiile de actiune ale Aliantei pentru Agricultura si Cooperare se numara sustinerea reciproca pentru realizarea obiectivelor asumate, in interesul fermierilor; participarea activa la lucrarile COPA-COGECA; reprezentarea si sustinerea comuna a intereselor membrilor in cadrul Planului National Strategic – PAC 2021-2027; colaborarea si implicarea in activitati de cercetare-dezvoltare; elaborarea unui pact legislativ care sa stea la baza implementarii unei strategii agricole nationale.

La momentul infiintarii, cele patru organizatii profesionale reunite in cadrul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare insumau aproximativ 3500 de membri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta pentru Agricultura si Cooperare cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului alimentar romanesc.

 

LAPAR preia presedintia Aliantei pentru Agricultura si Cooperare

 

Despre organizatiile membre ale Aliantei pentru Agricultura si Cooperare

LAPAR este o organizatie profesionala, neguvernamentala si independenta, constituita in anul 2001 prin asocierea voluntara dintre asociatii profesionale si societati comerciale. LAPAR reprezinta interesele producatorilor agricoli in relatia cu organele Administratiei centrale, precum si cu alte asociatii si federatii, interne si internationale, responsabile cu gestionarea politicilor si programelor pentru agricultura, respectiv cu atragerea fondurilor destinate activitatii din agricultura. LAPAR este membru fondator OIPA Cereale, co-fondator Alianta pentru Agricultura si Cooperare si membru in Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Pentru informatii suplimentare, va rugam vizitati: www.lapar.ro 

 

UNCSV (Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal) este o organizatie profesionala umbrela a cooperativelor din sectorul vegetal infiintata in 2017, care raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai din cele 53 de cooperative agricole. Aceasta reprezinta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatia cu autoritatile statului, organisme nationale si internationale. Scopul ei primordial este sustinerea si promovarea valorilor cooperatiste, inclusiv prin exemple de succes si schimburi de experienta, a mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a cooperativelor agricole, de specializare, dezvoltare, consolidare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole autohtone pentru a contribui concret la echilibrarea pozitiva a balantei comerciale cu produse agroalimentare din Romania. Informatii suplimentare: www.uncsv.ro 

 

PRO AGRO Federatia Nationala PRO AGRO este o organizatie profesionala infiintata in anul 2012 de si pentru producatorii din agricultura, industria alimentara si servicii conexe din Romania, in vederea promovarii, reprezentarii, sustinerii si apararii intereselor membrilor organizatiilor profesionale reprezentative la nivel national in raport cu institutiile europene si nationale, publice sau private. Scopul Federatiei Nationale PRO AGRO este atins prin participare activa ca si partener de dialog in procesul de legiferare, dar si prin initierea de acte normative atunci cand se impune. Informatii suplimentare sunt disponibile pe www.federatiaproagro.ro 

 

Asociatia Forta Fermierilor (AFF) este o organizatie profesionala legal constituita si care reprezinta interesele tuturor categoriilor de producatori agroalimentari din Romania, indiferent de marime, sector sau regiune. AFF se lupta pentru drepturile si interesele legitime a peste 20.000 de membri inscrisi direct sau care fac parte din organizatii afiliate la Asociatia Forta Fermierilor. AFF acorda gratuit membrilor consultanta juridica si pentru accesarea fondurilor europene, precum si suport mediatic si de petitionare pentru toate problemele sesizate de catre membri. AFF este partener de dialog institutional al autoritatilor publice centrale si locale, pentru atingerea obiectivului membrilor nostri de a pune agricultura in ofensiva. Datele de contact ale AFF sunt disponibile pe www.fortafermierilor.ro 

  

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>