Despre calitatea produselor alimentare destinate consumului uman

calitatea produselor alimentarePrioritatea serviciilor sanitare veterinare de stat si private, o constituie implementarea legislatiei U.E, transpusa in legislatia nationala, a Programului de Guvernare, prin promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, sanatate publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului, siguranta alimentelor si monitorizarea crescatorilor de animale si a operatorilor din industria alimentara si nu in ultimul rand protejarea consumatorilor de aceste bunuri.

 

Regulile impuse de normele europene sunt insotite de responsabilitatea medicilor veterinari, prin intensificarea activitatii profesionale si implicare atenta in supravegherea evolutiilor unor evenimente la care suntem conectati concret in activitatea de zi cu zi.

In cazul semnalari unor necomformitati privind calitatea si siguranta unor produse alimentare existente in reteaua de distributie pe teritoriul national sau judetean, pentru a nu se instala o panica in opinia publica romaneasca si europeana, nejustificata si nefundamentata pe baze concrete si corecte, singura institutie care are autoritatea si calitatea profesionala sa prezinte clarificari pentru a informa corect cetatenii si sa dispuna masuri in consecinta, este Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, iar la nivel judetean Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Personalul de specialitate (medici veterinari, medici umani, chimisti, biologi, ingineri tehnologi in chimia alimentra, ingineri zootehnisti) care activeaza in cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si in laboratoarele de referinta, monitorizeaza in permanenta produsele alimentare care se comercializeaza in Romania si in activitati de import-export, prin actiuni de supraveghere, de control si expertiza de laborator, actiuni cuprinse in Programul strategic national, cu reprezentare in fiecare judet, actiuni care sunt defalcate pe fiecare unitate sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor teritoriala si pe obiective cu activitate in sectorul alimentar.

In laboratoarele de referinta, acreditate din cadrul retelei A.N.S.V.S.A. se efectueaza examene pentru supravegherea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, analize pentru determinarea speciei de provenienta, pentru proteina animala sau vegetala, expertizare privind incarcatura microbiana, a parametrilor fizici chimici, prezenta aditivilor alimentari, a rezidiilor, din materii prime, ingrediente, membrane si alte elemente care definesc produsele finite, prin tehnici avansate de analiza, executate de specialisti bine pregatiti profesional si cu experienta in dumeniu.

In judetul Sibiu, produsele alimentare de origine animala si vegetala care se comercializeaza annual sunt asigurate, in proportie de circa 35 %, din unitatiile de profil din judet, autorizate / inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor iar diferenta se asigura din unitati de profil din tara sau prin importuri.

Intregul lant alimentar este monitorizat, supravegheat si verificat de personal de specialitate care activeaza la nivel de unitate din domeniul cresterii animalelor si din domeniul alimentar, la circumscriptii sanitare veterinare teritoriale si in cadrul compartimentelor de profil din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu.

Pentru ca populatia judetului nostru sa beneficieze de produse alimentare de calitate si salubre. personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, a efectuat in cursul acestui an, 4.726 actiuni de supraveghere si control a activitatii, incepand cu exploatatiile cu animale si pasari, furnizoare de materii prime pentru prelucrare, la unitati de procesare, depozitare, transport si pana la unitatiile de distributie si comercializare a produselor spre populatie.

Personalul sanitar veterinar a examinat calitativ, in acest an, 6.820 tone carne, 452 to. carne de pasare, 22 to. vanat impuscat, 14.245 tone preparate din carne, 51 tone peste, 54.300 hl. lapte de vaca, oaie si capra, 1.248 to. preparate din lapte, 3.100 mii bucati oua, 2.320 to produse de origine animala necomestibile (piei, lana, coarne, copite, etc.).

De asemenea a fost asigurata asistenta de specialitate pentru exportul a 436 to. conserve din carne, 2,5 to preparate din carne, 106 to. branzeturi, 801 to. miere de albine si 137to. carne de melc.

Comform regulamentelor europene, operatorul economic furnizor de produse alimentare este responsabil pentru calitatea acestora si certifica acest lucru prin document de comformitate emis pentru fiecare sortiment si lot de produs, precum si prin eticheta cu date informative privind sortimentul, compozitia retetei de fabricatie, valabilitatea, modul de pastrare, etc.

Aceste informatii au la baza buletine de analiza emise de laboratoare de referinta, in urma analizelor efectuate din probe de materii prime si produse preparate recoltate in cadrul programului de autocontrol a firmei respective.

In acest sens s-au expertizat in laboratorul D.S.V.S.A Sibiu, 6.396 probe microbiologic, 1.586 probe fizico-chimic, pentru determinarea calitatii si salubritatii materilor prime si a produselor alimentare finite, 483 probe pentru verificarea calitatii laptelui materie prima, 24 probe pentru pentru determinarea aditivilor, 86 pentru contaminanti si 17 probe pentru pesticide, din materii prime si produse finite de la diferite sortimente alimentare, 151 teste pentru supravegherea salmonelozelor in fermele cu pui de carne si gaini ouatoare (toate probele fiind negative) 987 probe de apa si 345 teste de sanitatii pentru verificarea eficientei dezinfectiei in unitati cu profil alimentar.

De subliniat faptul, ca din totalul probelor examinate, doar 3 % nu au corespuns calitativ, procentul fiind nesemnificativ.

Responsabilitatea personalului de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, pentru protejarea populatiei este dovedita prin exigenta cu care sunt monitorizate zilnic produsele pe parcursul lantului alimentar.

In toate cazurile de necomformitati, in functie de gradul de risc, atunci cand au fost notificate situatii periculoase pentru sanatatea publica cu privire la alimente si furaje, specialistii D.S.V.S.A. Sibiu retrag produsele de la consumul public, iau masuri pentru denaturarea lor si le dirijeaza catre o unitate de neutralizare a deseurilor

Astfel, in acest an, au fost retrase de la procesare si de la comercializare (si la solicitarea agentiilor economici) 285,8 to. produse (carne, oase si organe, produse din carne, produse din lapte peste, produse de patiserie, legume si fructe) respectiv, 92,4 to. din abatoare, 41,0 to. din unitati de procesare si 152.4 to. din reteaua de comercializare, produse depreciate organoleptic, cu termen de valabilitate expirat, sau cu defecte tehnologice, care au fost dirijate la unitatea specializata pentru distrugere.

De asemenea, toate probele, indiferent de natura acestora, la care sunt constatate substituiri, falsificari, depasiri ale limitelor specificate sau prezenta unor compusi interzisi, etichetare necorespunzatoare, sunt notificate Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetul de provenienta al probelor pentru efectuarea investigatiilor si aplicarea de masuri asupra lotului de provenienta.

Pentru deficientele constatate inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu in anul 2013 au sanctionat cu avertismente si amenzi, agenti economici si operatori comerciali, astfel: 124 amenzi in valoare de 144.800 lei si 259 de avertismente, aplicate la persoane fizice si juridice.

Tot in acest context, consider, ca actioneaza toti colegii din tara, prin care asiguram ca de siguranta alimentelor si implicit de sanatatea tuturor celor 20 de milioane de cetateni romani si a celor peste 500 de milioane de europeni avem grija, clipa de clipa, noi, medicii veterinari, alaturi de colegii nostri medici de medicina umana si de ceilalti specialisti ai Romaniei.

Din acest motiv credem ca populatia, in covarsitoare majoritate, a inteles si intelege, ca sanatatea nu le este pusa in pericol cand consuma alimente din reteaua comerciala care se deruleaza in cadrul legislatiei din domeniu in vigoare.

Dr. Pentea Ioan
Compartiment comunicare DSVSA Sibiu

  

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>