Siguranta alimentara in perioada Postului de Paste

Siguranta alimentara in perioada Postului de PasteIn perioada Postului premergator Sarbatorii de Paste, cu o durata de sapte saptamani, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morarit si panificatie, produse de patiserie si zaharoase, soia, fasole, mazare, legume, fructe, verdeturi proaspete, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, cu exceptia unor zile cu dezlegare la peste.


In perioada Postului premergator Sarbatorii de Paste, populatia care respecta aceasta traditie crestina, solicita pentru consum produse alimentare specifice, respectiv, produse de morarit si panificatie, produse de patiserie si zaharoase, soia, fasole, mazare, legume, fructe, verdeturi proaspete, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, solicitare care determina operatorii din domeniul alimentar sa puna pe piata cantitati mai mari de astfel de alimente decat in mod obisnuit.

Avand in vedere volumul mare de produse alimentare din aceste sortimente. care se regasesc la procesare sau in distributie pe piata de consum, exista riscul ca pe parcursul lantului alimentar sa fie supuse contaminarii cu microorganisme sau prin substante chimice (contaminanti naturali care sunt introdusi accidental sau prin tratarea inadecvata a alimentelor) respectiv prin: 

    • contaminare biologica - bacterii, fungii, virusi sau paraziti;
    • contaminanti chimici - care includ substante chimice provenite din mediu, conaminanti, metale grele sau alte reziduuri.


Din acest motiv este absolut necesar ca siguranta produselor alimentare sa poata fi obtinuta si controlata prin metode care sa asigure identificarea si inlaturarea pericolelor potentiale de contaminare, inainte de consumul produsului finit.

Legislatia si regulile din domeniul sigurantei alimentelor pe intregul lantul alimentar, obliga operatorii din acest domeniu de activitate, sa garanteze ca alimentele sunt sigure pentru consumatorul final si nu prezinta risc pentru sanatatea populatiei.

In aceeasi masura, pentru prevenirea aparitiei unui discomfort alimentar, sau toxiinfectii alimentare sunt responsabilizati, in contextul normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si consumatorii de alimente specifice aceastei perioade, cu respectarea unor recomandari care se refera la:

    • achizitionarea alimentelor de origine non-animala specifice postului numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar, care garanteaza, prin examen de specialitate, calitatea si salubritatea acestora, evitand comertul ”stradal”(atentie la ciuperci, urzicute, sucuri sau diferite produse conservate la domiciliul unor comercianti, neautorizati);
    • citirea cu atentie a instructiunilor de pe etichetele produselor alimentare, ambalate, care in mod obligatoriu trebuie sa contina informatii privind elementele componente, modul de pastrare, preparare corecta si termenul de valabilitate;
    • pastrarea corecta a alimentelor pentru a evita deprecierea calitativa,in frigider, in spatii uscate la temperaturi optime, dupa caz;
    • evitarea manipularii alimentelor de catre persoane care prezinta leziuni la nivelul degetelor de la maini;
    • pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor (mese, blaturi,vesela, etc);
    • folosirea la prepararea alimentelor numai a apei potabile;
    • spalarea atenta a fructelor, a zarzavaturilor si verdeturilor folosite in retetele culinare sau cand acestea se consuma crude;
    • asigurarea conditiilor de protectie necesare evitarii oricarui contact intre alimentele destinate consumului protectie fata de insecte, rozatoare, sau alte animale;
    • gestionarea corecta a resturilor menajere.

 

Recomandari privind pestele

Cu referire la aprovizionarea cu peste sau produse din peste, alimente care se pot consuma in anumite zile din perioada Postului, atentionam ca populatia sa cunoasca urmatoarele:

Pestele se comercializeaza in stare vie, refrigerata, congelata, sarata, uscata, afumata, marinata, conservata etc. Comercializarea acestuia este admisa numai in unitati specializate, sau sectii ale magazinelor alimentare inregistrate sanitar veterinar.

Pestele in stare vie – care se pastreaza in vase speciale cu apa, nu mai mult de 24 de ore. Suprafata pestelui trebuie sa fie curata, fara lovituri si semne de boala, solzii de culoarea naturala, caracteristica speciei date si sa fie lipiti strins de corpul pestelui.

    • Nu cumparati peste, daca are ochii tulburi sau urechile dezlipite de branhii, daca are un miros specific neplacut, iar la apasare degetul intra cu usurinta in carne lasind urme care nu mai revin la normal.


Pestele refrigerat este acel peste la care temperatura corpului in profunzimea tesutului muscular variaza de la minus un grad Celsius la plus 5 grade Celsius.

    • Nu cumparati peste refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenta slab compacta, cu miros de fermentare in branhii, cu prezenta stratului exterior mucilaginos (cleios).


Pestele congelat se considera acel peste procesat la care temperatura in profunzimea tesutului muscular este coborata pina la minus 18 grade Celsius cu mentinerea calitatii gustative si a valorii nutritive a pestelui viu.

    • Nu cumparati peste congelat cu prospetime indoielnica, cu miros de rinced, cu nuanta galbuie a pielii si a stratului de grasime, precum si cu gust amar.
    • Verificati pe eticheta data recoltarii si data congelarii.


Peste in conserve si semiconserve ambalat in cutii metalice sau din sticla este divers: conserve naturale, conserve din peste in suc propriu, conserve din peste cu adaos de ulei vegetal, conserve din peste in sos de tomate, sprote in ulei, semiconserve cu diferite adaosuri si multe altele. 

    • Nu cumparati conserve fara etichete, in cutii ruginite, cutii deformate, bombate si cu ermeticitatea deteriorata. 
    • Nu consumati conserve si semiconserve din peste inainte de a verifica aspectul exterior (miros, culoare), precum si continutul (gustul), consistenta (uniformitatea si densitatea) acestora.


Sortimentele de peste sunt insotite obligatoriu de certificat de confirmitate privind calitatea, originea acestuia si valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

In perioada cu traditii religioase (cum este Postul Pastelui) personalul de specialitate din cadrul servicilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, se implica cu profesionalism in protejarea populatiei, prin monitorizarea si intensificarea actiunilor de control tematic, urmarind respectarea normelor de functionare si igiena in obiectivele furnizoare de materii prime, in unitati de procesare, unitati de depozitare si comercializare, piete agroalimentare si alte obiective care pot fi considerate in anumite conditii cu risc alimentar, prin:

    • Asigurarea asistentei de specialitate in functie de cerintele legislative, la nivel judetean, la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor locale si in unitatiile de procesare si desfacere cu volum mare de produse alimentare.
    • Efectuarea de controale si inspectii planificate, corelate cu gradul de risc a unitatiilor, stabilit in urma evaluarii si luarea de masuri corective.
    • Supravegherea prin analize de laborator a calitatii si salubritatii, materiilor prime, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, a contaminantilor, pesticide, precum si prin teste de sanitatie pentru supravegherea starii de igiena a unitatilor.
    • Colaborare cu celelalte institutii judetene, cu atributii in acest domeniu, D.S.P. A.P.C. D.A.J. I.P.J. asociatii pe produs, operatori economici, etc.


In situatia in care consumatorii constanta neconformitati privind calitatea produselor alimentare achizitionate, se recomanda solicitarea medicilor veterinari arondati, sau specialistii in domeniu din cadrul D.S.V.S.A. judeteana, pentru a se intervenii operativ si eficient.

Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

   

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>