Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje - RASFF | Intrebari si raspunsuri

Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje - RASFFLansat in urma cu aproape patru decenii, in 1979, Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) este, in principal, un instrument informatic destinat schimbului rapid de informatii intre autoritatile nationale cu privire la riscurile pentru sanatate determinate de alimente si de hrana pentru animale.


O tara membra a retelei care identifica un pericol pentru sanatate informeaza restul membrilor sistemului cu privire la produsul in cauza si la masurile luate pentru combaterea respectivului risc. Masurile includ: retragerea, rechemarea, confiscarea sau respingerea produselor. Acest schimb rapid de informatii permite tuturor membrilor RASFF sa verifice in timp real daca sunt si ei afectati si daca sunt necesare masuri urgente. Autoritatile din tarile afectate au responsabilitatea de a lua masurile de urgenta necesare, incluzand oferirea de informatii directe catre public, retragerea de pe piata a produselor si efectuarea unor controale in teren.

 

Care sunt criteriile in functie de care o tara membra transmite o notificare?

Membrii RASFF (a se vedea intrebarea de mai jos) trebuie sa informeze imediat Comisia, prin intermediul sistemului, atunci cand detin informatii privind un risc grav pentru sanatate determinat de alimente sau de hrana pentru animale. Criteriile specifice care declanseaza o notificare sunt stabilite in legislatia relevanta.

 

Cine sunt membrii RASFF?

  • toate statele membre ale UE
  • tarile SEE (Norvegia, Liechtenstein si Islanda) si secretariatul AELS, care coordoneaza informatiile primite de la tarile SEE
  • Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si
  • Comisia Europeana, in calitate de administrator al sistemului.
  • in urma unui acord care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009, Elvetia este un membru partial al sistemului in ceea ce priveste respingerile la frontiera ale produselor de origine animala.

 

De ce avem nevoie de RASFF?

RASFF sprijina schimbul rapid de informatii intre autoritatile din domeniul sanatatii publice privind riscurile aferente alimentelor si hranei pentru animale. Acest instrument permite tuturor membrilor RASFF sa ia masuri coordonate, coerente si simultane, cu scopul de a asigura cel mai inalt nivel posibil de protectie a consumatorilor.

 

Cum functioneaza sistemul in practica?

Totul incepe cu notificarea transmisa de un membru al retelei RASFF prin care se semnaleaza existenta unui risc grav, direct sau indirect, pentru sanatatea publica determinat de alimente sau de hrana pentru animale. Aceasta informatie ajunge la Comisia Europeana (in calitate de administrator al sistemului), care, la randul ei, verifica notificarea si o transmite imediat celorlalti membri ai retelei.

Pentru a furniza toate informatiile relevante si utile, inclusiv identitatea produsului, pericolul (pericolele) constatat(e), masura (masurile) luata (luate) si informatiile privind originea produsului este utilizat un model comun.

Imediat dupa ce primesc informatiile, alte tari membre verifica daca sunt si ele afectate. In cazul in care produsul se afla pe piata lor, ele sunt in masura sa-i identifice originea, utilizand informatiile continute in notificare. Ele raporteaza prin intermediul sistemului constatarile lor si masurile pe care le-au luat, pentru informarea transparenta si reciproca a tuturor membrilor RASFF. In cazul produselor provenite din UE, statul membru din care este originar produsul raporteaza, de asemenea, rezultatul investigatiilor sale cu privire la originea, amploarea si cauza problemei identificate. Acest fapt permite altor tari membre sa ia rapid masuri, daca si atunci cand este necesar.

In plus, in urma unei notificari transmise de un membru al RASFF, sistemul permite tarilor membre sa solicite clarificari in ceea ce priveste momentul, sfera de cuprindere sau natura notificarii. De exemplu, atunci cand exista dovezi din care rezulta ca un incident ar fi putut fi raportat mai devreme, este posibil sa se solicite o explicatie tarii care a transmis notificarea.

 

Ce se notifica in principal in RASFF?

Aproximativ jumatate dintre notificari se refera la controale efectuate la frontierele exterioare ale SEE, la punctele de intrare sau la punctele de control la frontiera atunci cand un transport nu a fost acceptat la import (marcate cu „control la frontiera – transport retinut”) sau atunci cand s-a prelevat un esantion pentru analiza la frontiera (marcate cu „screening”), iar transportul a fost pus in libera circulatie (marcate cu „control la frontiera – transport pus in libera circulatie”).

Urmeaza controalele oficiale privind piata interna.

In incheiere, alte notificari pot fi determinate de o reclamatie a unui consumator, de o societate care comunica rezultatul unei verificari efectuate de ea din proprie initiativa sau de un incident reprezentand o intoxicatie alimentara.

 

Ce masuri poate lua Comisia in cazul in care un stat membru al UE nu efectueaza o notificare in timp util?

In cazul in care un stat membru al UE nu efectueaza o notificare in timp util, Comisia poate lansa impotriva statului membru respectiv o procedura care se declanseaza in caz de nerespectare a obligatiilor care ii revin in temeiul legislatiei UE.

 

Cine are competente pentru a lua masuri atunci cand este detectata o problema si care sunt aceste competente?

In cazul in care este detectata o problema, sarcina de a lua masuri revine autoritatilor nationale responsabile de sectorul alimentelor si al hranei pentru animale. Masurile includ orice actiune necesara pentru a contracara imediat riscul, dar si pentru a preveni reaparitia unui risc similar. O intreaga serie de masuri sunt efectuate si raportate prin intermediul RASFF: retragerea sau rechemarea produselor si posibila distrugere a acestora, informarea publicului, reexpedierea la origine etc. Daca la nivelul UE sunt necesare masuri (de salvgardare) de urgenta, Comisia si statele membre ale UE pot decide cu privire la aceste masuri prin intermediul unei proceduri rapide. Astfel de masuri sunt obligatorii din punct de vedere juridic si au efect imediat.

 

Ce se intampla in cazul in care o problema de siguranta alimentara raportata prin intermediul RASFF este rezultatul unei fraude?

Reteaua UE impotriva fraudelor din sectorul alimentar (Food Fraud Network – FFN) poate fi mobilizata pentru a permite o cooperare rapida si eficienta in cazurile de incalcari transfrontaliere ale legislatiei. Infiintata in iulie 2013 in urma scandalului carnii de cal, FFN are ca membri punctele de contact nationale ale statelor membre ale UE pentru combaterea fraudelor din sectorul alimentar, precum si Islanda, Norvegia, Elvetia si Directia Generala Sanatate si Siguranta Alimentara a Comisiei Europene.

FFN se ocupa de cazurile de posibile fraude in sectorul alimentar, care sunt semnalate intr­o notificare RASFF sau care apar ca urmare a unor controale oficiale efectuate intr-o tara membra a RASFF, atunci cand exista indicii ca este posibila o incalcare a cerintelor legislatiei referitoare la alimente, motivata de perspectiva unor castiguri economice sau financiare. Punctele nationale de contact ale FFN si Comisia Europeana sunt in contact permanent.

Incepand cu luna august a anului 2016, un instrument informatic sprijina FFN oferind tarilor membre mijloacele pentru a confirma rapid o suspiciune de frauda. Multumita acestui instrument, autoritatile responsabile pot lua legatura la nivel bilateral (sau multilateral) pentru a obtine informatii in vederea construirii unui caz care ar putea conduce la sanctiuni administrative sau la proceduri judiciare.

 

Care este diferenta dintre RASFF si reteaua UE impotriva fraudelor din sectorul alimentar?

RASFF este un instrument esential pentru a asigura fluxul transfrontalier de informatii necesare pentru a reactiona rapid in cazul in care in lantul alimentar se detecteaza riscuri pentru sanatatea publica, in timp ce reteaua UE impotriva fraudelor din sectorul alimentar (FFN), facilitata de instrumentul informatic pentru asistenta si cooperare administrativa (ACA), permite tarilor membre sa colaboreze la nivel bilateral (sau multilateral) pentru a confirma rapid o suspiciune de frauda.

In cadrul RASFF, Comisia are rolul de a verifica notificarile RASFF si de a informa tarile terte, in timp ce reteaua UE impotriva fraudelor din sectorul alimentar este, in principal, un mijloc pentru tarile membre de a face schimb de informatii, pentru a le ajuta sa construiasca un caz care ar putea conduce la sanctiuni administrative sau la proceduri judiciare.

In ceea ce priveste FFN, in cazurile normale, Comisia nu intervine in astfel de schimburi bilaterale de informatii prin intermediul ACA. Rolul ei este mai mult de a facilita utilizarea instrumentului informatic prin intermediul asistentei de urgenta si al instructajelor, asigurand raspunsuri adecvate din partea tarilor membre si inchiderea corespunzatoare a cazurilor atunci cand acestea au ajuns la final, in special in ceea ce priveste aspectele legate de protectia datelor cu caracter personal. Trebuie remarcat, de asemenea, faptul ca fraudele sunt mult mai dificil de evaluat, iar o varietate de obstacole ar putea duce la o perioada mai lunga de reactie din partea membrilor.

 

Ce este iRASFF?

iRASFF este noua aplicatie online prin care toate cele 32 de tari membre ale RASFF pot transmite notificari noi cu privire la produsele care prezinta un risc sau informatii subsecvente notificarilor transmise anterior de catre alti membri. Ea functioneaza ca o platforma interactiva online si are un flux de lucru specific pentru a permite membrilor retelei sa colaboreze intr-un mod transparent cu privire la notificari. Este conceputa astfel incat sa functioneze atat la nivel national, cat si la nivelul UE. Un alt beneficiu este faptul ca ea conecteaza mai eficient notificarile RASFF cu alte sisteme, cum ar fi Sistemul de control al comertului si de expertiza (TRACES) si sistemul informatic pentru combaterea fraudelor in sectorul alimentar.

 

Ce este portalul RASFF pentru consumatori si ce rol are?

Lansat la 13 iunie 2014, portalul RASFF pentru consumatori ofera in timp util informatii practice extrase din RASFF cu privire la notificarile referitoare rechemarile de la consumatori si la avertizarile publice emise de autoritatile din domeniul sigurantei alimentare si de operatorii economici. El completeaza informatiile publicate referitoare la notificarile RASFF – care sunt, de fapt, doar o mica parte din informatiile transmise in cadrul retelei.

Pentru informatii suplimentare accesati site-ul de internet al RASFF.

Comisia Europeana

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>