Programele „Cornul si laptele” si „mere in scoli” verificate de ANPC

Laptele si cornulIn perioada 16 septembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare al prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si implementarea programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.

 

 

  • au fost efectuate 1.579 actiuni de control dintre care in 1.014 scoli si 542 gradinite, la 11 producatori si 12 distribuitori;
  • au fost oprite definitiv de la distributie 5.259 kg produse lactate, de panificatie si mere, in valoare de 14.483 lei, care erau improprii consumului;
  • pentru deficientele constatate au fost aplicate 10 de sanctiuni contraventionale constand in 6 amenzi contraventionale insumand 59.000 lei si 4 avertismente.

 

      • Jud. Arad - distribuirea de lapte cu parametri calitativi necorespunzatori (separari de faze, aglomerari de culoare alba, zer de culoare galbuie, gust si miros straine de natura produsului), impropriu consumului – amenda 10.000 lei
      • Jud. Covasna - cornuri cu modificari organoleptice, cu data limita de consum expirata, erau depozitate in vecinatatea produselor conforme - amenda 2.000 lei
      • Jud. Harghita - fabricarea si distribuirea de cornuri cu abateri negative ale cantitatii nete peste limita maxima tolerata - amenda 3.000 lei
      • Jud. Ialomita - distribuirea de cornuri pentru o perioada de timp mai mare decat data limita minima de consum de 48 ore – amenda 30.000 lei
      • Jud. Iasi - distribuirea de lapte UHT cu caracteristici organoleptice necon-forme: gust acru, miros nespecific - amenda 10.000 lei
      • Jud. Teleorman - fabricarea si distribuirea de cornuri cu abateri negative ale cantitatii nete peste limita maxima tolerata; deficiente de etichetare – amenda 4.000 lei


Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC: ”Consider sanatatea si siguranta copiilor prioritare, astfel ca nu voi tolera nicio abatere de la normele care trebuie respectate in ceea ce priveste hrana acestora. Ajutorul acordat de catre stat, sub forma de lapte, corn si mar trebuie sa-si pastreze rolul pentru care a fost creat si sa nu reprezinte niciun pericol. Astfel, atrag atentia tuturor operatorilor economici implicati in aceste proces sa trateze cu maxima responsabilitate asigurarea acestor alimente si sa nu puna in niciun fel in pericol sanatatea copiiilor. Pentru multi copii aceste alimente oferite in institutiile de invatamant reprezinta o masa esentiala, deci trebuie sa fie si una sanatoasa. In fiecare judet exista o permanenta supraveghere a acestor programe, iar abaterile vor fi sanctionate drastic.”


Abateri:

1. Neincadrarea in data limita de consum reglementata sau inscriptionata

jud. Ialomita - au fost distribuite cornuri pentru o perioada mai mare de timp decat data limita minima de consum de 48 ore de la momentul fabricatiei, asa cum este reglementat. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 30.000 lei.


2. Distribuirea de produse neconforme calitativ si/sau cantitativ

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arad a inregistrat 5 reclamatii din partea unor unitati de invatamant de pe raza judetului prin care era semnalata calitatea necorespunzatoare a laptelui pasteurizat, 0,2 litri, produs in jud. Timis.

In toate cazurile era reclamat gustul amar si aspectul necaracteristic (neomogen, cu separari de faze, aglomerari de culoare alba, zer de culoare galbuie, gust si miros straine de natura produsului). CJPC Arad a prelevat probe din doua loturi de lapte aflate in depozitul distribuitorului si a le-a transmis la LAREX- filiala Arad in vederea efectuarii de analize.

In ambele cazuri, rapoartele au concluzionat ca laptele prezenta gust puternic amar, aspect neomogen, cu separari de faze (aglomerari de culoare alba si zer de culoare galbuie) fiind impropriu consumului uman. Operatorul economic a a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 10.000 lei si s-a dispus oprirea distribuirii si retragerea din institutiile de invatamant a laptelui deja distribuit apartinand celor doua loturi (4.600 litri, echivalentul a 23.000 portii).

jud. Satu Mare - in data de 22.01.2014 46 de elevi au prezentat stari de greata si dureri abdominale dupa ce au consumat lapte fabricat si distribuit in jud. Timis. Toti copiii au fost transportati la spitalul din Satu Mare, 8 dintre ei ramanand internati. La sediul Consiliului Judetean, impreuna cu DSV si DSP s-a initiat un control comun verificandu-se documentele, loturile, modul de etichetare si depozitare a laptelui. DSP Satu Mare si DSV Satu MARE au recoltat probe si contraprobe care au fost analizate in laboratoarele proprii, constatandu-se prezenta de Enterobacteriaceaepeste limita admisa si modificari organoleptice, laptele fiind impropriu consumului. DSV Satu Mare a sechestrat un numar de 1.602 cutii a 200 ml (320,4 l) lapte semidegresat1,8 % UHT provenite din loturile 021= 29 buc., 023 =109 buc., 024=2buc., 034=1462 buc. . IPJ Satu Mare efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de falsificarea de alimentesau alte produse si vatamare corporala. CJPC Satu Mare nu a finalizat actiunea de control si urmeaza sa incheie un document de control cu producatorul in urma rezultatelor analizelor primite de la DSVSA si DSP Satu Mare. Consiliul Judetean Satu Mare a reziliat contractul cu operatorul economic. In prezent, pe raza jud. Satu Mare nu se mai distribuie lapte.

Controalele comune au fost extinse si in jud. Salaj unde 60 de litri de lapte produs si distribuit de acelasi operator economic din jud. Timisprezentau modificari orgaoneleptice de gust si culoare. Cantitatea a fost oprita definitiv de la distributie.

jud. Iasi - intregul „lot 377” de lapte UHT (819 buc./163,8 litri), cu data durabilitatii minimale 15.04.2014 a fost oprit definitiv de la distributia in unitatile de invatamant din luna decembrie 2013, ca urmare a constatarii unor modificari organoleptice: gust acru, miros nespecific. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 10.000 lei.

jud. Teleorman - in urma reclamatiilor primite de la unitati scolare referitoare la cantitatea neta mai mica de 80g a cornurilor fabricate si distribuite comisarii au efectuat in data de 03.12.2013 un control la producator, verificandu-se conform procedurii un lot de 3.000 buc. cornuri (240 kg), constatandu-se abateri negative ale cantitatii nete cuprinse intre 5 si 10 grame/buc. in conditiile in care eroarea negativa tolerata la o cantitate neta de 80g este de maximum 4,5g. S-a dispus oprirea de la distributie a acestui lot si s-a aplicat o amenda contraventionala in valoare de 4.000 lei.

Aceeasi neconformitate s-a constatat si la cornurile produse in jud. Cluj si in jud. Harghita in data de 19.12.2013. In urma verificarilor a fost constatata o abatere negativa medie a cantitatii nete de 8,12g/buc. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 3.000 lei.

Jud. Brasov - 10% din cornurile produse in jud. Prahova, distribuite in luna ianuarie 2014 prezentau inchidere neetansa, cu termosudura incompleta a ambalajelor.

jud. Giurgiu - in urma unei reclamatii primite in data de 17.01.2014 s-a constatat ca merele distribuite din jud. Cluj – castigator de licitatie – prezentau caracteristici calitative organoleptice neconforme: pulpa moale, fermentata, cu pete de mucegai, urme de lovituri si zone necrozate. Intregul lot (195 kg in valoare de 487.50 lei) a fost retras si oprit de la distributie.


3. Nerespectarea graficului de livrare

jud. Bihor - desi distributia produselor lactate si de panificatie trebuia facuta zilnic, operatorul economic a procedat la distribuirea bisaptamanala si chiar saptamanala la scolile si gradinitele din judet, iar pana la 9 ianuarie 2014 nu fusesera distribuite produse deloc, desi cursurile s-au reluat pe 6 ianuarie 2014.
Nerespectarea graficului de distributie s-a constatat si in jud. Alba si Mures.


4. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si pastrare

jud. Bihor - s-a constatat ca produsele lactate si de panificatie erau tinute pe holul unitatii, neexistand un spatiu special destinat pastrarii acestor produse (controlul a fost efectuat la data 03.10.2013).

jud. Bihor - produsele lactate erau pastrate la temperatura mediului ambiant, desi indicatiile producatorului de pe eticheta specificau 2°-6°C (controlul a fost efectuat la data 09.10.2013).

jud. Giurgiu - nu erau dotate cu utilaje frigorifice pentru pastrarea produselor lactate la temperatura indicata de producator (2°- 4°C).

jud. Covasna - s-au gasit 59 buc. cornuri cu data limita de consum depasit, cu modificari organoleptice, depozitate impreuna cu produsele conforme, aflate in termen. Pentru abaterea constatata s-a aplicat o amenda contraventionala de 2.000 lei.

jud. Brasov - spatiul amenajat pentru depozitarea produselor distribuite elevilor nu era dotat cu utilaj frigorific pentru pastrarea iaurturilor la temperatura demax. +6o C indicata de producator.

jud. Harghita - laptele era pastrat la temperatura camerei, fara respectarea conditiilor de depozitare inscrise pe eticheta (avertisment).

jud. Mures - nu existau utilaje frigorifice, respectiv un spatiu amenajat separat pentru pastrarea produselor din program; acestea se pastrau pana la distribuirea lor, intr-un cabinet scolar in conditii igienico-sanitare precare.

jud. Dambovita - nu existau spatii amenajate pentru pastrarea produselor, acestea fiind depozitate in laborator sau in cancelarie, iar alimentele erau distribuite copiilor de 3 ori pe saptamana, in zilele de receptie, si nu zilnic, in functie de prezenta la cursuri.

jud. Neamt - produsele lactate si de panificatie erau pastrate intr-un spatiu nearisit, cu miros de mucegai.

jud. Giurgiu - lipsa unui spatiu special amenajat pentru receptionarea si pastrarea produselor alimentare pana la distribuirea acestora catre elevi.


5. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare

jud. Teleorman - se fabricau si distribuiau in unitati scolare cornuri pe a caror eticheta nu se mentiona faptul ca sarea utilizata era iodata, iar data limita de consum era inscrisa inadecvat.

jud. Vaslui - batoanele distribuite in data de 17.10.2013 aveau data limita de consum inscrisa in mod incomplet, sub forma „exp. 19.2013”. Operatorul economic a fost sanctionat cu avertisment.

jud. Brasov - cornurile produse si distribuite un operator economic din jud. Prahova, aveau data limita de consum ilizibila sau marcata incomplet in zona de lipire a ambalajului.

jud. Covasna - cornurile aveau inscris pe eticheta, in lista ingredientelor – untul, desi in procesul de productie se utiliza doar grasime vegetala. Operatorul economic a fost sanctionat cu avertisment.


ANPC

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>