ANSVSA: Recomandari pentru producatori si consumatori in perioada Sarbatorilor de Iarna

ansvsa-recomandari-pentru-producatori-si-consumatori-in-perioada-sarbatorilor-de-iarnaIn apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, A.N.S.V.S.A. recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Aceasta inseamna ca, atat carnea de porc cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.

In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, sau din piete, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte.

Trebuie urmarit, in cazul produselor de origine animala ambalate sau neambalate, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatatea publica si anume:

    • existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala;
    • integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;
    • etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate, etc.


Riscul consumului de carne de porc necontrolata sanitar veterinar il reprezinta imbolnavirea de trichineloza, o boala parazitara care poate provoca paralizii si se poate complica, ducand la deces.

Carnea de porc trebuie sa aiba o culoare rosie, sa fie elastica, iar daca este apasata cu degetul trebuie sa revina la forma initiala, sa nu ramana cu forma degetului impregnata. Carnea trebuie tocata in momentul cumpararii, iar daca se cumpara carne tocata ambalata, trebuie sa verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.

Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea este moale.

Comercializarea branzeturilor catre consumatori trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar.

Si alte produse alimentare care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum sunt: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, etc. se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.

Numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

 

Carnea de porc si produsele sau preparatele obtinute din aceasta

Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda:

Cumparati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

In conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergatoare Craciunului, unii romani continua sa cumpere carne proaspata sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuti in gospodarie, pentru sacrificare.

S-au intalnit situatii in care, unii dintre crescatorii de porci in sistem gospodaresc aleg sa vanda sau sa sacrifice animalele, evitand controlul sanatatii acestora de catre medicii veterinari.

Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, sau vanzarea de carne sau de produse obtinute de la acesta, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave:

    • Daca porcul este bolnav de trichineloza sau de o alta boala infectioasa, prin vanzarea necontrolata riscati sa imbolnaviti alti oameni sau alte animale, iar raspandirea bolilor la animale sau om se pedepseste, conform legii.
    • Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru a:
          • verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare;
          • da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a va garanta propria dumneavoastra sanatate;
          • asoma porcul inaintea sacrificarii, a scuti animalul de suferinta si a respecta cerintele de bunastare a animalelor.
    • In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului.
    • Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.
    • Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie.
    • Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.

 

Comercializarea porcilor vii in targuri se face numai cu respectarea prevederilor legale

Comercializarea porcilor vii din gospodariile populatiei in targurile si oboarele autorizate sanitar-veterinar ca si miscarea porcilor de la exploatatiile nonprofesionale catre abator este permisa cu respectarea legislatiei sanitare veterinare.

Miscarea porcilor vii catre abator, atunci cand trec printr-un targ de animale, se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.

Targul de animale trebuie sa fie autorizat sanitar veterinar si supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea in targ, solicitati medicului veterinar responsabil sa faca examinarea animalelor pe care doriti sa le vindeti si a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre targ.

Daca cel care a cumparat porcul este verificat in trafic de autoritati si nu prezinta documentele sanitare veterinare necesare, cumparatorul, dar si vanzatorul sunt pasibili de sanctiuni, iar animalele sunt confiscate si ucise fara a se oferi despagubiri.

Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora !

Este interzisa vanzarea porcilor vii, fara control sanitar veterinar, la "samsari", sau in alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

Numarul de telefon al "Call Center"-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

 

ANSVSA demareaza controalele specifice perioadei sarbatorilor de iarna

Incepand cu data de 4 decembrie si pana in data de 8 ianuarie a anului 2018, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va intensifica actiunile de control oficial si va verifica modul in care sunt aplicate masurile specifice acestei perioade.

Obiectivele vizate in cadrul acestor actiuni sunt: targurile de animale, pietele agro-alimentare, abatoare, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala,unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).

In perioadele 04.12.2017 – 24.12.2017 si 27.12.2017-07.01.2018, DSVSA judetene si cea a municipiului Bucuresti, precum si circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA) si circumscriptiile sanitare veterinare zonale (CSVZ), vor asigura permanenta, inclusiv in zilele de simbata si duminica. De asemenea, personal de specialitate va fi prezent in pietele agroalimentare si alte spatii autorizate sanitar-veterinar unde se comercializeaza carne si alte produse alimentare.

Pentru informarea cetatenilor, vor fi postate pe site-urile fiecarei DSVSA judetene adresele spatiilor special amenajate si al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor unde se poate efectua exemenul trichineloscopic, programul de functionare al acestora si un numar de telefon la care consumatorii pot sesiza nereguli in domeniul si gurantei alimentelor.

In desfasurarea acestor verificari, inspectorii sanitari veterinari vor participa, impreuna cu reprezentanti ai altor institutii competente de la nivel local, la actiuni comune de control inunitatile care produc, proceseaza, depoziteaza si comercializeaza produse de origine animala, in limita competentelor stabilite de legislatia invigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate de ANSVSA cu aceste autoritati.

A.N.S.V.S.A.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

  

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>