Apicultori

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Insasi existenta mierii europene va fi pusa la bataie in urmatoarele luni la BruxellesArticol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de organismele publice ale UE au fost considerate suspecte din punctul de vedere al unei posibile fraude.

Mai multe>>

Sumele si Noutatile aduse de Programul National Apicol 2020-2022

Programul National Apicol 2020-2022 va beneficia de un buget de 150 milioane leiIn data de 30 aprilie 2020 s-a adoptat hotararea privind aprobarea Programului National Apicol 2020-2022. Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru perioada 2020 - 2022 este de 150.628 mii lei, din care 75.314 mii lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale. Suma alocata PNA 2020-2022 este distribuita astfel:

Mai multe>>

Activitatile din agricultura trebuie continuate! Completeaza declaratia de deplasare intre domiciliu si locul de munca

Adeverinta agricultura - deplasare fermieri in contextul coronavirus - MADR - Activitatea fermierilor va continua in cele mai bune conditiiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca activitatea fermierilor din sectoarele vegetal, zootehnic, apicol, industrie alimentara trebuie continuata in contextul masurilor prevazute de Ordonanta Militara a ministrului Afacerilor Interne privind masurile de prevenire a COVID-19, publicata in Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020.

Mai multe>>

Pesticidele si insectele polenizatoare, discutate de ministrul Daea cu reprezentantii ROMAPIS

Delegatia ROMAPIS a fost primita de ministrul Petre DAEAMarti, 7 mai 2019, ministrul Petre Daea a primit la sediul Ministerului Agriculturii si dezvoltarii Rurale o delegatie a Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania - ROMAPIS - care i-a inmanat o petitie prin care se cere interventia in sprijinul adoptarii unei modalitati corecte, fundamentata stiintific de evaluare a toxicitatii pesticidelor fata de insectele polenizatoare, printre care si albinele. Votul este asteptat sa se dea pe 20 mai, la Bruxelles, in Comisia Permanenta pentru Plante, Animale, Alimente si Furaje.

Mai multe>>

Apis Donau ferma apicola care vinde matci in toata Europa

Apis Donau ferma apicola care vinde matci in toata EuropaFara specialisti, performanta si succesul sunt imposibile. Acest lucru este valabil mai ales in domeniul apiculturii, acolo unde apicultorii au nevoie de un partener de incredere precum si de o sursa de unde sa-si poata procura matci de cea mai buna calitate, cu ajutorul carora sa poata obtine recolte cat mai bogate precum si performante demne de pus in rama.

Mai multe>>

Controale ANSVSA in sectorul producerii si comercializarii mierii de albine

Controale ANSVSA privind producerea colectarea prelucrarea si comercializarea mierii de albineLa inceputul lunii septembrie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a demarat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la producerea, colectarea, prelucrarea si comercializarea mierii de albine.

Mai multe>>

Sprijinul pentru fermele mici: Cele mai multe solicitari au fost pentru apicultura si ferme mixte

Sprijinul pentru fermele mici - Cele mai multe solicitari au fost pentru apicultura si ferme mixteIn perioada 2015 – 2018, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit 17.055 solicitari de finantare pentru dezvoltarea fermelor mici. Valoarea fondurilor europene nerambursabile solicitate prin intermediul submasurii 6.3 este de aproximativ 256 de milioane de euro. AFIR a incheiat, pana la aceasta data, cu micii fermieri contracte de finantare, in valoare de 159,42 milioane de euro (inclusiv pentru proiecte preluate prin procedura de tranzitie din programarea 2007 – 2013).

Mai multe>>

Sub 1% din totalul apicultorilor din Romania sunt certificati ecologic

Sub un procent din apicultorii romani sunt certificati ecologicIn Romania erau certificati ecologic sau in stare de conversie, 371 de apicultori la 1 ianuarie 2017, care detineau 58.912 colonii de albine, conform unui studiu realizat de federatia ROMAPIS pe baza datelor publicate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a consultarii tuturor organismelor de certificare si inspectie acreditate in Romania despre situatia sectorului apicol. La sfarsitul anului 2016, sub 1% din totalul apicultorilor din Romania, reprezentand 3,64% din stupi, produceau miere in regim bio.

Mai multe>>

Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania aniverseaza 60 de ani de existenta

Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania - ACA - 60 de ani de existentaIn data de 6 septembrie 2018, a avut loc aniversarea a 60 de ani de existenta a Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA). Cu aceasta ocazie, secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu a vorbit despre importanta sectorului apicol in Romania, prezentand date despre productia de miere extrasa la nivelul anului 2017, fiind inregistrate peste 30.000 tone, dar si o crestere in ce priveste numarul familiilor de albine, ajungandu-se la 1.602.453 familii in anul 2017.

Mai multe>>

Masuri pentru sprijinirea apicultorilor romani - tema conferintei organizate la Bruxelles de eurodeputata Daciana Sarbu

Masuri pentru sprijinirea apicultorilor romani - conferinta BruxellesDificultatile cu care se confrunta apicultorii romani, dar si oportunitatile de care se pot bucura acestia in plan european vor fi subiectele principale ale conferintei organizate la Bruxelles de eurodeputata Daciana Sarbu, in contextul dezbaterilor referitoare la Reforma Politicii Agricole Comune. Evenimentul Apicultura Europeana si Romaneasca. Provocari si Oportunitati se desfasoara la Parlamentul European, luni, 9 iulie 2018.

Mai multe>>

Ce trebuie sa stii daca vrei sa cresti albine

Daca meseria de apicultor te pasioneaza aplica la un curs de apicultura sa afli toate secretele acestei meseriiApicultura este o meserie foarte veche, primele dovezi ca omul colecta miere vin din anii 2000 -7000 IHr. In piramidele egiptene s-a gasit un borcan de miere de albine, vechi de mii de ani, dar care inca este comestibil. Daca meseria de apicultor si lumea interesanta a albinelor te pasioneaza, inscrie-te la cursul de apicultura sa afli toate secretele acestei meserii.

Mai multe>>

Piata mierii din UE: Sprijin mai mare pentru apicultori, sanatatea albinelor si promovarea produselor apicole

Piata mierii din UE - Sprijin mai mare pentru apicultori sanatatea albinelor si promovarea produselor apicoleCei mai mari producatori din UE in 2016 erau Romania, Spania, Ungaria, urmate de Germania, Italia si Grecia. Aproximativ 600,000 apicultori UE produc aproximativ 250,000 tone de miere pe an. Eurodeputatii au stabilit o strategie UE pe termen lung pentru miere si apicultori si cer UE si statelor membre sa investeasca mai mult in protejarea sanatatii albinelor, in lupta impotriva contaminarii mierii, in promovarea pentru export a produselor apicole si pentru sprijinirea apicultorilor.

Mai multe>>

Protejarea albinelor si combaterea importurilor de miere contrafacuta in Europa

Protejarea albinelor si combaterea importurilor de miere contrafacutaAlbinele joaca un rol esential pentru mediu, dar sunt importante si pentru economie. Parlamentul European doreste masuri pentru a le proteja si pentru a combate importurile de miere contrafacuta. Principalele tari producatoare de miere sunt Romania, Spania si Ungaria. Totusi, UE importa miere pentru a-si acoperi consumul intern, in principal din China.

Mai multe>>

Retetele proprii cresc vanzarile de produse apicole | Reteta de business a lui Wilhelm Tartler

Producatori de miere ecologica din Romania - Wilhelm TartlerWilhelm Tartler, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de miere ecologica din Romania, reuseste sa isi creasca afacerea prin lansarea unor produse apicole neconventionale, iar acest lucru l-a facut cunoscut in randul consumatorilor traditionali de miere. El este detinatorul unor retete iesite din comun, precum mierea cu ghimbir, Apivit – o combinatie de miere, polen si propolis sau Hidromel, un mied facut dupa o reteta originala.

Mai multe>>

In atentia fermierilor si apicultorilor - Autorizatii temporare la neonicotinoide

Autorizatii temporare neonicotinoide - tratament seminte porumb si floarea-soareluiRomania a notificat Comisia Europeana privind plasarea pe piata pentru o perioada de maximum 103 de zile a urmatoarelor produse: CRUISER 350 FS (350 g/l Tiametoxam), NUPRID AL 600 FS (600 g/l Imidacloprid), PONCHO 600 FS (600 g/l) (600 g/l Clotianidin), SEEDOPRID 600 FS (600 g/l Imidacloprid), pentru tratarea semintelor pentru combaterea daunatorilor de sol (Tanymecusdilaticollis si Agriotesssp.), la culturile de porumb si floarea–soarelui insamantate in primavara anului 2018.

Mai multe>>

Programul national apicol 2017-2019 si Sistemului unitar de identificare al stupinelor/stupilor

Programul national apicol 2017-2019 si Sistemului unitar de identificare al stupinelor-stupilorMinisterul Agriculturii supune spre dezbatere si aprobare Sistemul unitar de identificare al stupinelor si stupilor prin care se stabileste mijloacele si documentele utilizate pentru identificarea stupinelor si stupilor, precum si Programul national apicol pentru perioada 2017-2019, respectiv normele de aplicare si valoarea sprijinului financiar.

Mai multe>>

Primul curs acreditat de Apicultura Ecologica din Romania: 11-12 februarie 2017

Curs acreditat de Apicultura EcologicaAgentia de training Creative Business Management, in parteneriat cu ROMAPIS – Federatia asociatiilor apicole din Romania, lanseaza primul curs acreditat de Apicultura Ecologica din Romania, pe 11-12 februarie, in Bucuresti. Cursul se adreseaza apicultorilor care doresc sa intre in conversie cu stupina pentru a produce si comercializa miere ecologica.

Mai multe>>

Veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura - Ghidul fiscal actualizat al persoanelor fizice

Impozit agricultura piscicultura 2016 - cultivare plante crestere animalePrezentul ghid se adreseaza contribuabililor persoane fizice romane care obtin venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Veniturile din activitati agricole sunt venituri obtinute din desfasurarea, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, a urmatoarelor activitati: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda, precum si valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Mai multe>>

PRODUS MONTAN - De acum, producatorii, cultivatorii si apicultorii din zona montana pot opta pentru inscriptionarea distincta

Produs montan certificat - oportunitati fermieri si producatori zone montane - bovine, ovine, albine, culturi vegetalePolitica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativa de calitate 'produs montan' va fi aplicata si in Romania dupa ce Guvernul a adoptat ieri o Hotarare in acest sens, prima etapa in ceea ce priveste implementarea acestei politici europene. Astfel, se deschide o noua si importanta oportunitate pentru producatorii din zona montana, care, in mod voluntar, pot opta pentru etichetarea produselor, in conditiile unei nevoi de valorificare durabila a tuturor resurselor de hrana.

Mai multe>>

Personalul sanitar veterinar sprijina afacerile in domeniul cresterii si procesarii animalelor

Sprijin sanitar-veterinar pentru afaceri in cresterea si procesarea bovinelor porcinelor ovinelor caprinelor pasarilor albinelor si animalelor de blanaProfesia veterinara este pusa in slujba asigurarii sanatatii si potentialului animalelor aducatoare de venituri, in serviciul detinatorilor de animale, cu implicare in prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, actiuni care se regasesc in cerintele sociale si care in final asigura sanatatea publica. In acest context, personalul din reteaua sanitara veterinara sprijina util si eficient investitorii din acest domeniu de activitate, prin:

Mai multe>>

Apicultorii din nordul Republicii Moldova studiaza experienta prisacarilor din Romania

Vizita de studiu a apicultorilor moldoveni in RomaniaO echipa de 16 apicultori din nordul Republicii Moldova au participat in perioada 27 iunie - 1 iulie la o vizita de studiu in Romania organizata in cadrul unui proiect-pilot de dezvoltare regionala implementat de ADR Nord si finantat de Guvernul Romaniei prin intermediul Asistentei oficiale pentru dezvoltare a Romaniei. Apicultorii au fost insotiti de catre seful Sectiei managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bandiu.

Mai multe>>

BeePower anunta recolta de miere de rapita 2016

Recolta de miere de rapita 2016 BeePowerLuna mai a fost una esentiala pentru productia unuia dintre cele mai bune sortimente disponibile in portofoliul producatorului de miere BeePower, mierea de rapita. Culesul de rapita reprezinta un eveniment important in anul apicol deoarece marcheaza aparitia primelor rezultate ale muncii apicultorului de intretinere a stupului peste iarna. Culesul la rapita este un element pozitiv atat pentru productia de miere, cat si pentru polenizarea plantei, albinele fiind principalul polenizator. Acestea grabesc, stabilizeaza polenizare si impiedica patrunderea de polen strain in acest proces.

Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania si ROMAPIS au semnat un protocol de colaborare

Colaborare AISR - ROMAPIS - Promovarea apiculturii in dezvoltarea durabila a agriculturiiAlianta Industriei Semintelor din Romania si Federatia Asociatiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) au semnat recent un protocol de colaborare prin care, impreuna vor contribui la dezvoltarea unui parteneriat activ pentru promovarea si realizarea obiectivelor comune in sprijinul cresterii eficientei si competitivitatii agriculturii si apiculturii nationale.

Mai multe>>

MADR: Intalnire cu reprezentantii crescatorilor de albine pentru Programul National Apicol 2017-2019

Programul National Apicol - PNA 2017-2019Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a avut luni, 22 februarie 2016, o intalnire de lucru cu reprezentantii crescatorilor de albine. Principalul subiect de discutie a fost proiectul Programului National Apicol 2017-2019, care va fi trimis in cursul lunii martie, pentru aprobare la Comisia Europeana.

Mai multe>>

Apis Donau – un ajutor pentru orice apicultor

Apis Donau - ApiculturaApicultura implica dedicare, eforturi sustinute si perseverenta pentru a obtine rezultatele dorite, pentru a putea valorifica si rentabiliza activitatea. Dovada a succesului acestei ramuri sta numarul in crestere al exploatatiilor apicole, fie ele de nivel profesionist sau incepator. Pentru oricare din aceste nivele, exista insa un necesar absolut, si anume produse, materiale si chiar recomandari oferite de profesionistii de la Apis Donau.

Mai multe>>

CEMA-ELO European Bee Award 2015 premiaza tehnologiile benefice pentru albine

Sanatatea albinelor - European Bee Award 2015Premiile CEMA-ELO European Bee Award au fost lansate in 2014 de Organizatia Proprietarilor de Terenuri Europene - ELO si Asociatia Europeana de Masini Agricole CEMA, cu scopul de a contribui la promovarea unor solutii comune in beneficiul biodiversitatii. Castigatorii din 2015 sunt deja cunoscuti, chiar daca decernarea premiilor va avea loc in data de 9 decembrie, la Bruxelles.

Mai multe>>

World Vision doneaza sute de stupi famililor din judetul Ialomita

World-Vision doneaza sute de stupi in judetul IalomitaFundatia World Vision Romania, birou zonal Ialomita sprijina in primul an de proiect 60 de familii in domeniul apiculturii. Ialomitenii vor primi in total 300 de stupi, echipamente tehnologice si pregatire de specialitate in acest domeniu.

Mai multe>>

Masuri pentru protejarea albinelor la aplicarea tratamentelor fitosanitare

tratamente fitosanitare - protejarea albinelorIn baza Ordinului comun nr 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, 68/05.02.1992 al Ministerul Mediului, 15b/3404/1991al Departamentului pentru Administratia Locala si Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania nr. 127/1991, privind unele masuri pentru protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu pesticide precum si a Legii nr. 383/ 2013 a apiculturii, va comunicam obligatiile ce revin celor implicati in aceasta actiune.

Mai multe>>

Programul National Apicol: Recomandari pentru apicultori - formele asociative!

Recomandari apicultori Programul National ApicolAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a formulat o serie de recomandari in urma controalelor ex-post realizate la formele asociative care au accesat Programul National Apicol si la furnizorii acestora.

Mai multe>>

Romania participa la programul „European Honey Breakfast” (Micul Dejun European cu Miere)

Micul Dejun European cu MiereRomania, cu sprijinul apicultorilor, membri ai Federatiei asociatiilor apicole din Romania - ROMAPIS, ai reprezentantilor Asociatiei Procesatorilor, Exportatorilor si Ambalatorilor de Miere din Romania – APEMAR si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, va participa la programul „European Honey Breakfast” (Micul Dejun European cu Miere).

Mai multe>>

100 de fermieri din comunele Dumesti, Todiresti si Rafaila instruiti pentru a deveni apicultori

Cursuri apicultura World Vision RomaniaFundatia World Vision Romania a sprijinit 100 de familii din comunele Todiresti, Dumesti si Rafaila pentru a deveni apicultori. Cei 100 de beneficiari ai Proiectului Apicol au primit fiecare echipament apicol in valoare de 1.000$ (5 stupi de albine si instrumentar specific) si au participat la cursuri de apicultura si lectii practice in stupina.

Mai multe>>

S-a aprobat ajutorul pentru apicultorii afectati de fenomenele meteo din mai–iulie 2014

Subventii compensare inundatii mai-iulie 2014Guvernul Romaniei a adoptat, in sedinta din data de 7 octombrie 2014, Hotararea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol”. Bugetul alocat pentru despagubirea crescatorilor de albine se ridica la peste 4,13 milioane de lei, iar sumele reprezentand ajutoare de minimis se vor plati incepand cu data de 2 decembrie 2014.

Mai multe>>

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>