Asocierea, unica sansa pentru micii pomicultori

Asociere mici pomicultoriIn anul 2014 a inceput o noua perioada de programare, care ofera oportunitati pentru dezvoltarea micilor pomiculturi, pentru care este nevoie de un dialog constant intre producatori, consultanti si autoritati.


Din acest considerent, este foarte important ca perioada 2014-2020 sa fie privita cu mult pragmatism. Absorbtia fondurilor europene este un mijloc de dezvoltare pe termen lung si nu un scop in sine, de aceea fondurile nerambursabile trebuie vazute ca un sprijin in dezvoltarea afacerii, si nu ca singurul element care contribuie la succesul ei. Este important sa se porneasca de la o dimensionare corecta a propriei capacitati pentru realizarea unui proiect, la care se adauga pregatirea profesionala si cunostintele necesare, un management coerent si masuri adecvate de promovare.


Sectorul pomicol, in calitate de beneficiar direct al Programului Pomicol 2014-2020, se confrunta cu multe probleme structurale, dintre care cele mai semnificative sunt:

    • faramitarea excesiva a terenurilor, cu precadere in zona colinara, favorabila culturilor pomicole, o suprafata medie a exploatatiilor mult mai mica decat suprafata minima necesara unei exploatatii pomicole pentru a deveni viabila;
    • slaba asociere la nivel tehnologic si mai ales in valorificarea productiei de fructe.


Slaba asociere si cooperare in domeniul pomicol este cel mai important factor ce influenteaza negativ valorificarea productiei, calitatea produselor, aprovizionarea si, implicit, veniturile pomicultorilor. Micii pomicultori se confrunta cu probleme in ceea ce priveste achizitionarea inputurilor necesare producerii fructelor, in special din cauza pretului foarte ridicat al acestora, cat si al lipsei informatiilor de specialitate cu privire la aplicarea tratamentelor fitosanitare. Desfacerea productiei reprezinta in prezent cea mai mare problema pentru micii producatori care nu fac parte dintr-o asociatie sau grup de producatori. Acestia nu au prea multe sanse sa vanda in supermarketuri sau sa livreze productia unei unitati de procesare.


Conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in anul 2013, in sectorul pomicol existau doar 11 forme asociative, dintre care trei organizatii de producatori si opt grupuri de producatori recunoscute preliminar.

Conform unui studiu din 2013 al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), Masura 142 – Sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori din PNDR 2007 – 2013 a fost gandita si poate functiona numai in cazul grupurilor mature, care se pot plia pe conditiile de recunoastere si existenta a grupurilor de producatori, referitoare la vanzarea productiei (cel putin 75% din productia membrilor trebuie vanduta prin intermediul grupului, valoarea minima a productiei vandute prin grup fiind de 10 000 de euro). Aceste conditii sunt greu de indeplinit pe termen mediu si lung. Exista factori puternici care au anulat atractivitatea masurii 142, care vin atat din zona deficientelor pietei (asimetria informationala, concurenta neloiala a importurilor nefiscalizate), a politicilor deficitare ale statului (lipsa unor stimulente fiscale pentru asociere, care sa contracareze avantajul relativ al actorilor economici care inca opereaza pe piata neagra, lipsa unei infrastructuri logistice rurale adecvate), dar mai ales din sfera sociala:

    • nivelul de incredere scazut intre agricultori (capitalul social scazut);
    • lipsa unor competente de afaceri care sa permita fermierilor sa gestioneze trecerea de la o gospodarie individuala la administrarea unei forme asociative.

Aceste deficiente reprezinta de multe ori obstacole de neinlaturat in calea supravietuirii organizatiei.

Echipa CRPE a propus, in cadrul studiului, solutii pentru constituirea de asociatii ale micilor producatori, viabile pe piata, respectiv includerea in cadrului noului PNDR a unor actiuni de sprijin pentru facilitare comunitara si asistenta in afaceri (faza I), ca un instrument pregatitor pentru constituirea si functionarea asociatiilor de mici producatori, urmata de o asistenta integrata in primii ani de functionare (faza II), care sa insoteasca atragerea de finantare pentru proiecte de investitii (acoperite prin Masura 9a – Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol).

Argumentele prezentate in acest studiu se bazeaza pe:

    • experienta dobandita ca urmare a implementarii proiectului „Dezvoltare rurala prin antreprenoriat si asociere” cu fermieri de pe raza mai multor comune din judetele Cluj, Iasi, Dambovita, Teleorman;
    • concluziile sesiunilor de training dedicate managementului fermei si tehnicilor agricole;
    • concluziile vizitelor de studii la diverse unitati de procesare a fructelor si legumelor din tara;
    • asistenta oferita Cooperativei de Legumicultori „Lunca Somesului Mic“ si Cooperativei „Legume de Vidra”.


In contextul problemelor structurale ale sectorului pomicol (dimensiunea mica si faramitarea exploatatiilor, numarul mare de exploatatii de mici dimensiuni), dar si al efectelor schimbarilor climatice si al gradului redus de adaptare la cerintele pietei, asocierea si cooperarea dintre producatori sunt esentiale in ceea ce priveste consolidarea puterii de negociere, procurarea utilajelor si tehnologiilor agricole, cresterea gradului de acces la credite, introducerea inovatiilor si a ideilor noi de management.


Micii fermieri trebuie sa coopereze in structuri asociative bine organizate, menite sa asigure legatura acestora cu piata de desfacere, in scopul imbunatatirii si adaptarii productiei, atat la cerintele pietei (incluzand aspectele legate de caracterul cantitativ, calitativ si continuu al aprovizionarii si de siguranta alimentara), cat si la preferintele consumatorilor. Structurile organizate de acest tip (grupuri de producatori, asociatii si/sau cooperative) ar putea sprijini micii producatori in valorificarea produselor membrilor acestora, degrevand astfel producatorul de sarcina vanzarii productiei, ceea ce contribuie la o mai buna integrare a micilor producatori pe piata si la nivelul lanturilor scurte de aprovizionare.


Masurile de sprijin din Programul Pomicol 2014-2020

Programul Pomicol 2014-2020 asigura conditiile pentru sprijinirea crearii lanturilor alimentare scurte, atat de necesare din perspectiva deschiderii oportunitatilor de piata pentru micii producatori prin promovarea si vanzarea produselor aproape de sursa de productie, fie individual, fie in comun. Programul include doua masuri de sprijin, respectiv masura de Cooperare si masura Infiintarea grupurilor de producatori.

Prin intermediul masurii de Cooperare, se va acorda sprijin pentru crearea lanturilor scurte, respectiv pentru facilitarea cooperarii dintre producatori, procesatori, comercianti de fructe si produse din fructe si restaurante, unitati de cazare, institutii de invatamant, autoritati publice si alti consumatori in scopul comercializarii produselor.

Prin cooperarea dintre micii fermieri sunt posibile actiuni inovative ce nu pot fi realizate in afara unei forme asociative, precum: 

    • dezvoltarea de noi metode de pastrare a productiei pentru cresterea sigurantei alimentare;
    • realizarea de produse adaptate mai bine cerintelor pietei;
    • dezvoltarea de metode de utilizare a deseurilor si de epurare a apei pentru protejarea mediului.


Masura destinata Infiintarii grupurilor de producatori acopera cheltuielile eligibile rezultate din activitatea de infiintare si functionare a grupurilor de producatori recunoscute oficial de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Infiintarea grupurilor de producatori reprezinta modalitatea prin care fermierii pot coopera pentru a-si imbunatati participarea pe piata, pentru a-si spori veniturile si pentru cresterea viabilitatii si competitivitatii generale. Grupurile de producatori pot avea o contributie importanta si la atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice.


Organizatia fermierilor europeni si a cooperativelor agricole europene, Copa-Cogeca, sustine continuarea programului de incurajare a asocierii intre producatorii de fructe si legume din Uniunea Europeana.

Un raport publicat de Directoratul General pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) arata ca productia totala de fructe si legume din UE, comercializata de asociatii de producatori, a crescut la 43,9% in perioada 2008-2010, dupa reforma PAC din 2007. Ca reactie la raportul Comisiei Europene privind regimul fructelor si legumelor din UE, Copa-Cogeca a subliniat ca sistemul functioneaza bine si organizatiile de producatori, cum ar fi cooperativele, trebuie incurajate pentru ca ele ajuta fermierii sa obtina profituri mai mari.

Raportul atrage atentia asupra diferentelor care exista intre statele membre unde sunt mai putine asociatii de producatori, precum Polonia sau Romania, si tari unde exista un numar mare de astfel de organisme, precum Belgia sau Olanda. Potrivit sursei citate, fermierii din tarile cu mai multe asociatii de producatori isi pot valorifica mai bine produsele. Cresterea numarului de organizatii de producatori ramane o cerinta importanta inclusa in Noua Politica Agricola Comuna 2014-2020, in special in tarile in care numarul asociatiilor este scazut.

Acelasi raport scoate in evidenta si o serie de probleme ale acestui sistem cum ar fi:

    • putine instrumente pentru prevenirea crizelor;
    • regulamente extrem de complexe;
    • lipsa legislatiei clare.

Sistemul trebuie imbunatatit in mod continuu pentru a fi atractiv pentru fermieri.

„Acest sistem corespunde viziunii noastre. Criza alimentara recenta a aratat ca producatorii care fac parte dintr-o asociatie au putut depasi mai usor perioada dificila in comparatie cu cei care sunt pe cont propriu. Este o dovada ca sistemul functioneaza bine si trebuie pastrat si, eventual, imbunatatit”, a declarat Pekka Pesonen, secretar general Copa-Cogeca.


Afla mai multe despre formele de asociere in agricultura AICI >>>

 

RNDR logo


 

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>