Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă.
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o perioadă extinsă în Turcia.
Producatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge sa-i cunoasca si astfel sa se bucure de gustul autentic romanesc pastrat de artizani culinari care aduc retete traditionale sau cauta sa integreze unele noi in patrimoniul gastronomic national.
Facultatea de Agricultura va invita la editia a XVI-a a Festivalului Produsului Traditional, sustinut de studentii din anul IV de la Ingineria mediului, in cadrul cursului de Controlul si Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fitiu. Evenimentul va avea loc in data de 15 mai 2023, intre orele 10.00 – 17.00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca. Studentii vor prezenta retete de produse traditionale din judetele din care provin, care vor fi jurizate de profesori, alaturi de specialisti in gastronomie si traditii populare.
Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica a Romaniei ofera o imagine a modului in care bucataria este perceputa de generatiile actuale, dar si o privire catre viitorul preparatelor si ingredientele romanesti. Ierburile si branzeturile sunt vazute ca fiind printre cele mai sanatoase mancaruri, in timp ce tartinabilele romanesti au un potential international si mari sanse de reinventare, alaturi de tocaturi si cartofi.
Primul Masterclass Amintiri Gustoase va fi anul acesta despre identitatea gastronomica romaneasca din farfurii (viata de zi cu zi), dar si in ecrane, asa cum este tradusa ea in social media. Pe 11 martie, la ARCUB in Bucuresti, specialisti din domeniul gastronomic, chefi, content creators pasionati si foodies vor aprofunda, in trei sesiuni distincte, cum se vede bucataria romaneasca reflectata zilnic in bucatarie, in media traditionala si social media, dar si cum este ea perceputa la nivel social.
Orasele Timisoara, Fagaras, Targu Mures, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc si Iasi vor gazdui in urmatoarele doua saptamani o serie de evenimente gastronomice, folosind in prepararea borsului ingrediente locale si avand libertatea sa propuna propriile retete. Demersului „Gustul ca patrimoniu” i s-au alaturat bucatari slow-food, bistrouri care promoveaza alimentatia sanatoasa, precum si profesionisti din mediul universitar, care vor gati impreuna cu studentii.
Pentru a raspunde cerintelor crescande in trairea de experiente gastronomice complete si complexe, o solutie identificata la nivelul judetului, relevata in Strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2022-2027, o constituie mixul "puncte de gastronomie locala - produse traditionale si cu specific local - oeno experiente". Acesta se pliaza perfect pe strategia Uniunii Europene - "Din ferma, in furculita", aducand in farfuriile clientilor/ turistilor, materia prima din gospodarie/ ferma proprie, din comunitatea locala, din comunitatile invecinate, de la producatorii locali.
LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala are loc intre 23 si 25 septembrie 2022 in Parcul Rozelor din Timisoara, in organizarea Asociatiei CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare. Festivalul LA PAS aduce impreuna peste 50 de artizani si sustine un program artistic complex, cu artisti locali, din tara, precum si din Ungaria, Italia si Portugalia. Toata lumea este binevenita, activitatile fiind prietenoase cu toate categoriile de varsta.
Aproape fiecare tara are propriul fel de mancare nationala - unul cult, care este mancat si iubit mai des decat altele din aceasta zona. Mancarurile nationale fac parte din cultura tarii si sunt o atractie populara pentru orice turist. Bucataria romaneasca este una dintre cele mai cunoscute de multi turisti.
La Romanian Beef Master gatim si degustam exclusiv carne de vita! Editia din acest an este dedicata carnii de vita maturate! Indiferent ca este umeda sau uscata, simpla in unt sau in whisky, maturarea carnii de vita ajuta la fragezirea fibrei de carne modificand usor textura, culoarea si gustul ei. In egala masura ne usureaza prepararea si timpii de gatire.
Evenimentul Romanian Beef Master a fost denumit "Sibiul si renasterea unui fenomen gastronomic" si a fost prima competitie culinara dedicata carnii de vita produsa in Romania care a dat semnalul unei revolutii a gustului! Vedeta evenimentului fiind carnea de vita Premium Angus. Romanian Beef Master Sibiu, competitia culinara in premiera dedicata carnii de vita produse exclusiv in Romania, a reunit cei mai priceputi chefi din tara, organizati in 6 echipe care au gatit piesa Picanha de vita Angus de la Karpaten Premium Angus. Trofeul a fost obtinut de Adrian Sipoteanu, Ioan David si Gigi Fedeles - echipa castigatoare!
In comuna Bistrita Bargaului, din judetul Bistrita Nasaud, s-a inaugurat primul Punct Gastronomic Local (PGL) din localitate. Acesta apartine doamnei Maria Bidian, care il administreaza cu ajutorul membrilor familiei.
Sarbatoarea Gustului in editia a IX-a, isi atinge obiectivele prin ogranizarea Salonului de Gastronomie si invitatia a 2 Chefi de prestigiu international precum Chef Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin si promotor al alimentatiei sanatoase, durabile si bio si Chef Christophe Geoffroy, Chef care este prezent cu 2 retete in „Biblia” Gastronomiei mondiale “Larousse” si contribuie la formarea profesionala a tinerilor generatii de bucatari din liceele de alimentatie publica si totodata creste notorietatea conceptului de dezvoltare durabila alaturi de partenerii in cadrul evenimentului cu eticheta sezon Romania-Franta.
Alain Alexanian, un Chef cu o stea Michelin viziteaza Liceul Jean Monet pentru a transmite tinerelor generatii, adultii de maine, principiile unei alimentatii sanatoase prin diversitate, calitate si echilibru. Evenimentul a avut loc in cadrul sezonului cultural intersectat Romania – Franta 2019. De asemenea elevii au avut o tema pentru acasa, aceea de a gati impreuna cu parintii si a prezenta in cadrul lectiei de gust un „Sandwich Croque Madame” pe baza de piept de pui, ou si branza si sa il acompanieze cu legume si fructe in functie de gustul fiecaruia.
Consortiul Sibiul Regiune Gastronomica Europeana 2019 a organizat astazi o degustare de produse sibiene la Targul International de Turism de la Berlin, la invitatia si in standul Ministerului Turismului. Bufetul a cuprins produse sibiene de la Lactate Sevis, Batranu' Sas, Carmangeria Mangalita de la Racovita, Carmangeria Cristea Gura Raului, branza de burduf de la Rau Sadului, unt din Marginimea Sibiului, legume, muraturi si paine de la producatori locali, pastrav afumat, iar la desert hencles, placinte cu mere si cu prune.
Programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019 a fost lansat in data de 21 noiembrie la Bucuresti, la Clubul Diplomatic. Evenimentul a avut loc in prezenta a 400 de oaspeti, fiind onorat de prezenta Presedintelui Romaniei, Excelenta Sa, domnul Klaus Werner Iohannis, si a ambasadorilor, parlamentarilor, oamenilor de afaceri, reprezentatilor administratiei locale si a personalitatilor din domeniu care au dorit sa fie alaturi de Regiunea Sibiu la inceputul acestui program de importanta nationala si europeana.
In data de 19 noiembrie 2018, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), ce a avut loc in Belgia, la Bruxelles. Cu acest prilej, Romania a organizat o intalnire cu ministri agriculturii din statele membre, inalti functionari europeni, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European, in care s-au prezentat produse atestate traditional, produse montane, precum si produse inregistrate pe scheme de calitate europene, produse certificate ecologic, din toate zonele tarii.
Prima editie a conferintei Agroturism & Gastronomie Romaneasca a avut loc la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara de la Cluj. Pe agenda evenimentului s-au regasit teme precum agroturismul si turismul culinar romanesc in 2018, cadrul legislativ si surse de finantare, identitatea nationala, schemele de calitate nationale si europene, proiecte de infrastructura, dar si modele de buna practica.
Pentru cei pasionati de specialitati culinare, Karpaten Premium Angus lanseaza pachetul Gourmet Pack! Carnea de vita Premium Angus din Transilvania este produsa din bovine cu o genetica de top, crescute in mod 100% natural, in sistem extensiv, pe pasunile romanesti.
In perioada 13-29 septembrie, Lidl deschide in Bucuresti, pe Calea Victoriei Nr. 46, Muzeul Bucatelor Ascunse, o expozitie gastronomica temporara ce isi propune sa conserve traditiile culinare, prin intermediul retetelor autentic romanesti.
In perioada 1 - 19 august va avea loc o noua editie a concursului European Young Chef Award organizata prin Programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019. Competitia are scopul de a selecta un tanar bucatar care sa reprezinte Sibiul la competitia europeana din Galway, Irlanda, intre 25 si 27 noiembrie 2018.
In anul ce urmeaza, pentru prima data, un oras din tara noastra va detine titlul de “European Region of Gastronomy”. Relatia stransa intre producatorul local si patronii de restaurante/ consumatori poate aduce beneficii semnificative tuturor partilor, din perspective atat financiare, cat si calitative. In contextul acesta, la mijlocul lunii mai, Karpaten Premium Angus (producator local de carne Angus), a organizat un eveniment dedicat produselor locale de top si a modului in care acestea pot deveni ambasadori ai regiunii, atat in tara noastra, cat si in Europa.
Institutul International de Gastronomie, Cultura, Arte si Turism (IGCAT) — institutia ce coordoneaza Platforma Regiunilor Gastronomice Europene — a anuntat finantarea de catre Comisia Europeana prin programul INTERREG a unui proiect ce implica mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomica Europeana, inclusiv Sibiu.
Cei mai talentati bucatari din Romania se intrec la categoriile sectiunii gastronomie a Concursurilor GastroPan , care se vor desfasura in cadrul celei de-a X-a editii a Expozitiei Internationale GastroPan. Sectiunea Gastronomie a Concursurilor GastroPan cuprinde doua categorii: Platouri culinare reci (in care se poate intrece individual sau in echipa) si Sculptura in legume si fructe.
Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande in tara noastra de organizare a unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.
Franta este recunoscuta pe plan international ca bucatarie de exceptie, iar baza acestei arte au pus-o romanii atunci cand au cucerit Galia. Bucatele francezilor erau inainte de perioada Renasterii, grele si exagerat de codimentate, dar regina de origine italiana Caterina de Medici, sosita in Franta in 1533, a revolutionat gastronomia locala, introducand si eticheta la masa.
In pregatirea anului 2019, in care Sibiul va fi Regiune Gastronomica Europeana, Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu va aduce fata in fata producatorii locali si reprezentantii restaurantelor, in cadrul Festivalului gastronomic Gustos. Romanesc! Evenimentul organizat de ULBS si co-finantat de Primaria Sibiu, in cadrul Agendei Culturale va marca o premiera in randul festivalurilor gastronomice sibene.
Bloomberg Global Health Index a dat publicitatii topul tarilor ca fiind cele mai sanatoase. Aflati in continuare care sunt preparatele traditionale si dietele care au contribuit la un stil de viata sanatos si echilibrat pentru cetatenii din aceste state europene.
Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Arad va propune un nou eveniment, targul Vicii si Delicii. Prima editie a acestui targ va avea loc in perioada 7-8 octombrie, la Expo Arad si aduce la un loc o selectie de rasfaturi exclusiviste din categoriile: vinuri, beri artizanale, bauturi spirtoase, trabucuri, mezeluri, branzeturi si dulciuri de calitate superioara.
ASTRA Multicultural, editia a II-a, se va desfasura in perioada 10-16 iulie 2017. Dezvoltat in cadrul proiectului Patrimoniu deschis si desfasurat in premiera anul trecut, acest eveniment vine sa aduca frumusetea valorilor multietnice in fata publicului vizitator cu ajutorul reprezentantilor comunitatilor din intreaga tara.
In data de 25 ianuarie 2017, la Atena, va avea loc decernarea oficiala a titlului de Regiune Gastronomica Europeana judetului Sibiu pentru anul 2019 oficiata de Institutul International de Gastronomie, Cultura, Arta si Turism.
Prima Saptamana a bucatariei italiene in lume, care va avea loc in perioada 2l - 27 noiembrie 2016, isi propune sa promoveze si sa valorifice din plin in strainatate traditia culinara italiana de inalt nivel si folosirea produselor gastronomice de calitate, drept unul din semnele distinctive ale marcii italiene.
In perioada 21 – 30 octombrie, va avea loc Festivalul Castanelor, eveniment in premiera in Bucuresti. Acesta reuneste peste 20 de expozanti hotarati sa aduca aromele toamnei in vietile bucurestenilor. Pe langa inconfundabilele castane coapte, vizitatorii vor avea ocazia sa descopere la standurile festivalului adevarate delicii culinare pe baza de castane, ateliere creative de handmade pentru cei mici, precum si alte bucate si obiceiuri traditionale de toamna.
ANSVSA si asociatia „Ivan Patzaichin - Mila 23” pun bazele unui parteneriat in vederea sustinerii turismului specific Deltei Dunarii. S-a convenit ca primul pas in acest sens sa fie elaborarea unui ghid, adresat ecoturismului din Delta Dunarii, care vizeaza respectarea normelor si cerintelor de igiena de catre micii producatori si pensiunile locale.
Un juriu international a decis sa recomande conferirea titlului de Regiune Gastronomica Europeana in 2019 Regiunii Sibiu (Romania) si Regiunii Egeea de Sud (Grecia). Cu ocazia acestei candidaturi, judetul Sibiu si-a asumat pozitia onoranta de lider al Regiunii Transilvania de Sud, teritoriu caracterizat de convietuire multiculturala si interetnica milenara, avand o identitate istorica, culturala, economica si gastronomica bine conturata. In acest context 'regiunea' nu se refera la o unitate administrativ-teritorial, ci la un spatiu comun si unitar de locuire, cultura si economie.
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Turism rural
În contextul evoluției rapide a economiei globale și al schimbărilor semnificative în preferințele turistice, România se află în fața unei oportunități deosebite de a valorifica turismul rural ca motor de creștere economică. Deși infrastructura rămâne un factor sensibil în dezvoltarea turismului național, în turismul rural aceasta nu este atât de critică. Dimpotrivă, satele izolate, peisajele pitorești și autenticitatea tradițiilor românești devin principalele atracții pentru turiștii locali și ... Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
În ultimii ani, persoanele din mediul rural s-au confruntat cu numeroase provocări: schimbările climatice, fluctuațiile prețurilor produselor agricole, dificultăți în accesarea subvențiilor și fondurilor europene etc. În tot acest timp, vocea acestora a fost adesea ignorată sau neglijată. Acum, există o soluție prin care opiniile și nevoile persoanelor din mediul rural pot fi cu adevărat auzite și apreciate prin completarea sondajelor plătite în comunitatea Daedalus Online. Mai multe>>
01-08-2024 Produse traditionale
Începând cu această lună, Auchan aduce, în premieră, în magazinele sale, uleiurile de măsline ultrapremium, 100% naturale, de la Măslinescu, singura cramă de uleiuri de măsline premiate din România, cu produse curate, de cea mai înaltă calitate, cu trasabilitate controlată, de la moară direct în farfurie, de la cei mai prestigioși producători din lume. Mai multe>>
01-08-2024 Dezvoltare rurala
Bucătăria este inima casei, locul unde pregătim mâncarea și adesea ne adunăm cu familia și prietenii. Transformați-vă bucătăria într-un spațiu funcțional și atractiv cu ajutorul unor idei de design inovatoare, echipamente esențiale și sfaturi practice de întreținere. În acest articol, vom explora toate aceste aspecte pentru a vă ajuta să creați bucătăria perfectă. Mai multe>>
25-07-2024 Produse traditionale
Aflată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia oferă numeroase avantaje pentru nomazi: climatul, cultura, istoria, orașele vibrante și locația ușor accesibilă. Din aceste considerente, țara s-a transformat într-o destinație ideală pentru a trăi și lucra. În timp ce infrastructura de internet sau sistemele avansate de banking și plăți digitale îi cresc atractivitatea, noua viză pentru nomazi digitali le permite și lucrătorilor de la distanță din diverse țări să trăiască pentru o pe... Mai multe>>
11-07-2024 Dezvoltare rurala
Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>
26-06-2024 Produse traditionale
Odată cu deschiderea României către lume și avalanșa de produse și obiceiuri străine ce a urmat, minunatele mâncăruri și tradiții românești par să-și fi pierdut oarecum din strălucire, mulți considerând că au un aer ușor prăfuit și uncool. Profi ia atitudine și lansează azi o amplă campanie ce readuce la lumină aceste valori, promovând spiritul Via Profi ce conectează comunitatea la micii producători locali care duc mai departe vibrantele noastre tradiții și gusturi bune. Mai multe>>
05-03-2024 Dezvoltare rurala
ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>